Cel en tbs voor psychotische aanval bij huisartsenpost Nieuwegein

Een vrouw uit Zeist is veroordeeld tot een celstraf van een jaar en tbs met dwangverpleging. De 31-jarige Nadia el H. viel in de nacht van zondag op maandag 11 september 2023 in een psychotische toestand een vrouw aan op de huisartsenpost in Nieuwegein en probeerde haar neer te steken. Het slachtoffer valt tijdens een vluchtpoging en overlijdt later. Volgens de rechtbank kan niet worden aangetoond dat het overlijden van de vrouw een gevolg is van de aanval.

De buren slaan op zondagavond 10 september 2023 alarm als ze zien dat Nadia met een hamer de ramen van haar woning kapotslaat. Hulpverleners treffen de vrouw aan in een zwaar vervuild appartement. Volgens haar advocaat zou ze ook hebben geprobeerd met een glasscherf in haar pols te snijden.

De vrouw wordt niet meegenomen en blijft achter in de woning. Rond middernacht komt er weer een melding binnen. Dan heeft Nadia de gaskraan opengedraaid en houdt er een waxinelichtje bij, met een ontploffing en brand tot gevolg.

Huisartsenpost
De crisisdienst wil Nadia om onduidelijke redenen niet opnemen. Ze wordt naar de huisartsenpost in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Daar gaat het midden in de nacht gruwelijk mis. Nadia pakt een zakmes uit haar tas en rent naar een vrouw in een rolstoel, die ook wacht op medische hulp.

De vrouw probeert nog te vluchten, maar ze valt. Daardoor raakt ze bewusteloos. Hoewel het slachtoffer niet geraakt is door het mes, overlijdt ze later alsnog aan een longembolie. Bij de aanval raken de zoon van de vrouw en een beveiliger ook gewond.

Niet vaststellen
Volgens de rechtbank kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat het gedrag van Nadia ervoor heeft gezorgd dat het slachtoffer is overleden. Een embolie kan ook spontaan optreden en er is geen wetenschappelijk bewijs dat een plotselinge beweging of stress de kans op een embolie kan vergroten.

Nadia is veroordeeld voor pogingen tot zware mishandeling op de vrouw en haar zoon, de mishandeling van een beveiliger, het stichten van brand en vernieling. De rechtbank vindt het belangrijk dat Nadia snel wordt behandeld, waardoor een langere gevangenisstraf niet passend zou zijn. Omdat ze al een jaar in voorarrest heeft gezeten, kan ze nu gelijk door naar een gesloten tbs-kliniek met hoog beveiligingsniveau. Volgens de rechter was Nadia sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Onderzoek
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet onderzoek. Altrecht, waar de crisisdienst onder valt, wil geen toelichting geven op individuele zaken in verband met de privacywetgeving en medisch beroepsgeheim.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren