Eind 2022 heeft het bestuur van het Antonius Ziekenhuis besloten uit Nieuwegein te vertrekken. “Dat bericht kwam als donderslag bij heldere hemel”, aldus Helen Adriani, fractievoorzitter van het CDA in Nieuwegein.
Het CDA betreurt het vertrek, vooral omdat het besluit met name financieel gedreven is en weinig te maken heeft met zaken als nabijheid & bereikbaarheid van goede zorg. Ook met het oog op de vergrijzing van de samenleving is nabijheid & bereikbaarheid een belangrijk thema; in 2040 is het aantal 80+ verdubbeld.
“Wij kunnen ons goed voorstellen dat het vertrek voor veel onrust zorgt bij de inwoners; niet alleen van Nieuwegein, maar ook van IJsselstein, Houten, Vianen en Lopik. Wat betekent het straks als er geen ziekenhuis meer in Nieuwegein is” aldus Adriani.
De partij is ook benieuwd welke functies van het Antonius Ziekenhuis wellicht kunnen blijven. Om die redenen richt het CDA een meldpunt op. Daar kunnen inwoners, maar ook mensen die werken bij een zorg of welzijnsorganisatie een reactie naartoe sturen; dat mogen zorgen zijn, maar ook input voor de gesprekken die wij aangaan met het Antonius over de toekomst.
Het meldpunt is te bereiken via het volgende emailadres: meldpuntantonius.cda@gmail.com.
Goedendag, Wij wonen in IJsselstein en hebben kennis genomen van het voornemen om het Antonius te verhuizen naar Utrecht Leidsche Rijn. Wij willen onze mening hierover kenbaar te maken.
Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dit plan door te zetten. Honderduizenden mensen vanuit de gehele regio zullen mede door de grote afstand vanaf hun woningen in vele plaatsen in de gehele regio hiervan nadelige gevolgen van gaan ondervinden. Deze gevolgen lijken onmogelijk 12 jaar van te voren helder en duidelijk te overzien.Door de jaren heen zijn in de regio vele zorginstellingen verdwenen en / of opgegaan in grote organisaties. Deze trend gaat nog steeds door met als gevolg dit foute besluit dat koste wat kost nooit door mag gaan!!!! Bureaucratie mag niet zegevieren, gezondheidszorg moet ten alle tijden bereikbaar blijven voor iedereen.
Ik ben het met vorenstaande schrijver L. Schruijer helemaal eens. Als het dan tóch moet zou ik voorstellen om alleen een polikliniek en spoedeisende hulp te blijven handhaven, zodat men voor minder ingrijpende dingen in Nieuwegein terecht kan. Hiermee voorkom je wellicht overbelasting in Leidsche Rijn. Denk ook aan mensen die ouder zijn, of mensen die geen middelen hebben om bij Leidsche Rijn te komen.
Wij waren wat blij dat mijn man binnen vijf minuten in de locatie Nieuwegein terecht kon toen hij een hartinfarct had gekregen.
Mijn reactie is nogmaals. Het is naar mijn bescheiden mening echt te gek voor woorden dat dit ziekenhuis dat hard nodig is voor de gehele regio zal moeten verdwijnen naar Leidsche Rijn!!!!
Men was destijds voortvarend met de bouw van de (groeigemeente) en voortvarend dat er een ziekenhuis moest komen, een voorwaarde was dat er ook een hotel moest komen (mede vanwege het ziekenhuis) én een vervoersplan voor een goede en veilige bereikbaarheid. Natuurlijk ben ik het eens met de schrijver M. de Visser dat er toch minimaal een polikliniek én een 1e hulp zal moeten blijven.
Maar óók de bestaande ambulancedienst direct aan de snelweg dat destijds ook een voorwaarde was voor de nieuwe groeigemeente Nieuwegein mede in verband met de snelweg A2.
Maar het is mijn stellige overtuiging dat dit ziekenhuis moet blijven in Nieuwegein, denk aan inwoners van Gemeenten als Houten, Cothen, Hagestein, Vianen, Lopik, Nieuwegein, Benschop. En als je dan oud bent, niet over eigen vervoer beschikt, een beperkt inkomen hebt dan lijkt Lokatie Leidsche Rijn voor heel veel mensen een onjuiste en jammerlijke beslissing. Overheid doe wat!!!
Raadpleeg ook de bevolking en laat dit niet gebeuren zoals dit nu in feite is besloten!
Compliment voor het CDA Nieuwegein die dit probleem heeft opgepakt!!!! Nu doorpakken!!!!