Het CDA vreest dat de inzet van de sociale wijkteams tot problemen voor Nieuwegeinse zorgvragers gaat leiden. Die conclusie trekt de partij uit het collegevoorstel over de sociale wijkteams die in een gemeentelijke stichting de eerste hulp aan inwoners moet gaan verzorgen.
Na een lang en moeizaam proces leken de twee belangrijkste spelers op het gebied van zorg en welzijn in Nieuwegein, MOvactor en VitrasCMD, er uit te zijn hoe ze samen de vorming van de sociale wijkteams gaan aanpakken. Die plannen werden echter door de gemeente Nieuwegein onverwacht van tafel geveegd. De betrokkenen bij MOvactor en VitrasCMD in verbijstering achterlatend. Het college besloot plotsklaps en op het laatste moment een gemeentelijke stichting op te richten.
Het argument hiervoor was dat de onafhankelijkheid van de toewijzing en uitvoering van de zorg en ondersteuning onvoldoende geborgd zou zijn bij Movactor en VitrasCMD. Het CDA vraagt zich af of die onafhankelijkheid met het nieuwe voorstel wél geborgd is. De sociale wijkteams gaan straks niet alleen de toewijzing van zorg doen, maar ook de uitvoering van de lichte hulpverlening. “Daarmee is voor de lichte hulp geen sprake van scheiding van toewijzing en uitvoering en geen sprake van onafhankelijkheid. Daarbij komt dat de nieuwe stichting alles behalve onafhankelijk is van de gemeente: de gemeente is op alle mogelijke manieren baas over de stichting”, aldus CDA-raadslid Horst.
De partij vreest dat de gekozen opzet gaat leiden tot veel ongewenste praktijksituaties. Door VitrasCMD wordt al gewaarschuwd voor het risico van wachtlijsten die kunnen leiden tot verzwaring van de problematiek die duurdere hulpverlening vraagt. Het CDA gaat daarom dit najaar een meldpunt starten waar inwoners en medewerkers hun ervaringen, klachten en meningen over de sociale wijkteams kunnen melden. Horst: “Zo houden we een stevige vinger aan de pols en we zullen de signalen uit de samenleving onder de aandacht van het college brengen.”