CDA: knetterlinks college laat stad in onzekerheid

Na een proces van ruim twee maanden heeft ook Nieuwegein een college en een coalitieakoord. De VVD, die op 19 maart 2014 de grootste partij bleef, heeft een coalitie geformeerd met SP, PvdA, D66 en GL. De vijf partijen hebben in de raadsvergadering van 21 mei j.l. hun akkoord toegelicht en konden gelijk in discussie met de oppositiepartijen die veel vragen hadden over de formatie van de coalitie en het coalitieakkoord.

Grote zorgen maakt het CDA zich over de samenstelling van de coalitie. CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild: “Het is maar de vraag of dit knetterlinkse experiment onder architectuur van de VVD de politieke stabiliteit geeft die Nieuwegein nodig heeft. Onderlinge verdeeldheid over noodzakelijke keuzes hoopt de coalitie namelijk vooral op te lossen met steun vanuit de oppositie. Oogt niet erg stabiel.” De vijf coalitiepartijen zien hun samenwerking zelf als een experiment omdat hun politieke opvattingen en stemgedrag bij maatschappelijke vraagstukken erg uiteenlopend zijn.

Illustratief voor de wankele coalitiesamenwerking is volgens het CDA het overeengekomen coalitieakkoord. De Wild: “Het coalitieakkoord laat de stad in onzekerheid achter over de noodzakelijke meerjarige keuzes om de financien van de stad op orde te krijgen. Maar collegepartij zijn is óók boter bij de vis geven over bijvoorbeeld de lastenontwikkeling voor de Nieuwegeinse huishoudens in plaats van balletje-balletje met financiele potjes.” Ook blijft de nieuwe coalitie onduidelijk over bouwen in het groen. Een voorstel om bouwen aan het Helmkruid een halt toe te roepen werd door zowel SP áls Groenlinks niet gesteund. SP en Groenlinks, die hun kiezers beloofd hebben daar niet te bouwen, tekenen in iedergeval al wel voor meer evenementen en recreatie in Park Oudegein. Ook willen ze dat in het groen een beter vestigingsklimaat voor ondernemers komt. Maar of de coalitie ook woningen wil gaan bouwen, daarover staat niets genoemd.

Het CDA zal de komende jaren de coalitie kritisch volgen en is benieuwd hoe met name het college zich zal opstellen in de samenwerking met de oppositie. “Zaken die aan de orde komen en waar het CDA achter staat kan op steun rekenen. Het mandaat van de CDA-kiezers zullen wij ten volle vorm geven.
Wij kunnen ons echter op voorhand niet commiteren aan de uitgangspunten van de coalitie als de keuzes en budgetten om daar invulling aan te geven niet worden genoemd.”, aldus De Wild.

Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en de VSP dienden samen elf voorstellen. Twee daarvan, te weten een evaluatie van het koopzondagenbeleid en het aanpakken van drugsproblematiek in woonwijken zoals thuisteelt en drugsrunners kregen steun vanuit de raad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk