CDA: is privacy binnen sociale wijkteams geregeld?

Gemeenten krijgen volgend jaar meer taken op het gebied van zorg, jeugd en werk. Daarvoor zijn drie nieuwe wetten ontworpen, die zorg dichtbij inwoners gaan organiseren: één gezin, één regisseur, één plan. Bijna alle gemeenten, waaronder Nieuwegein, kiezen voor de inzet van een sociaal wijkteam met hulpverleners voor de eerste ondersteuning die gespecialiseerde hulp moeten inschakelen als dat nodig is.

In de media verschenen berichten waaruit bleek dat gemeenten nog onvoldoende weten hoe ze binnen deze nieuwe omstandigheden moeten omgaan met een nieuwe stroom aan privacy-gegevens van inwoners. Voor CDA-raadsleden Gerben Horst en Roelof de Wild aanleiding na te gaan of de omgang met privacy-gegevens van inwoners binnen de Nieuwegeinse sociale wijkteams goed geborgd is.

“Belangrijke vraag voor ons is welke persoonlijke informatie of medische gegevens straks worden gedeeld binnen een sociaal wijkteam? Daar moeten adequate privacy-protocollen voor gemaakt zijn met afspraken over toestemming van inwoners om die betreffende gegevens al dan niet te delen”, stelt CDA-raadslid Gerben Horst.

Volgens het CDA moet voorkomen worden dat persoonlijke informatie die door een inwoner of gezin is toevertrouwd aan een huisarts, schuldhulpverlener of de jeugdzorgmedewerker niet al te makkelijk binnen een sociaal wijkteam gedeeld kunnen worden. Fractievoorzitter Roelof de Wild: “Binnen de gemeente en hulpverleningsinstanties wordt uiteraard vaker omgegaan met privacy-gegevens van inwoners. Maar gevoelige informatie over de persoonlijke levenssfeer van inwoners delen tussen ambtenaren en hulpverleners vraagt om extra zorgvuldigheid. Anders zijn de eerste blunders te verwachten.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren