De campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’ geeft bewoners concrete handvatten hun tuin te vergroenen. Na de maand maart staat in juli voor de tweede keer de watervriendelijke tuin centraal in de lokale tuincentra die hiervoor samen werken met de gemeente. Bezoekers kunnen daar terecht om zich te laten informeren hoe men een tuin inricht om meer regen op te vangen. Zo helpen ze mee om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte.
Minder tegels, meer groen
Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken krijgen met hitte, droogte en extreme regenbuien. Veel regenwater dat afstroomt van verhard oppervlak gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Daarom maakt de gemeente bij de herinrichting van de stad extra ruimte voor het bergen van regenwater. Bewoners kunnen ook meer doen om hun tuin als buffer te gebruiken tegen problemen met te veel of te weinig water. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater wegzakken in de bodem. Hierdoor ontstaat er minder snel kans op overstroming van de rioolputjes en wateroverlast op straat. Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten.
Actiemaand juli
In de tuincentra Hornbach Nieuwegein, Groenrijk Baars en Intratuin IJsselstein wordt in de maand juli extra aandacht gegeven aan waterbestendige planten. Deze planten doen het ook goed op de natte(re) plekken in de tuin. Ook heeft Groenrijk Baars in deze maand een kortingsactie op regentonnen. Als inspiratie is een folder met ideeën voor de watervriendelijke tuin beschikbaar. Hierin staat diverse voorbeelden hoe een tuin te vergroenen. De folder is gratis af te halen bij de tuincentra.
Samenwerking
De campagne is een initiatief van de Tuinbranche Nederland, het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, 8 Utrechtse gemeenten en 13 regionale tuincentra.