Calamiteitenverlof: zo werkt het

Verzuimspecialist Sazas biedt voor bedrijven in het mkb een MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV) aan. Dit is een combinatie van een verzuimverzekering en een complete arbodienstverlening die maximaal ontzorgt. Zo bescherm je jezelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Ook is het als werkgever belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende soorten verlof.

Sazas verzuimspecialist

Wanneer een medewerker onverwacht voor een bijzondere persoonlijke situatie komt te staan, kan diegene even niet werken. Toch moet iemand zich dan niet ziekmelden, maar calamiteitenverlof opnemen. Verzuimspecialist Sazas legt in dit artikel uit wat de regels rond dit korte verzuimverlof zijn, zodat je hier als werkgever rekening mee kunt houden.

Dit is calamiteitenverlof
Iedere medewerker heeft volgens de wet recht op verlof bij ‘bijzondere’ of ‘dringende’ omstandigheden, om zo een privéprobleem op te kunnen lossen. Als werkgever ben je in deze onverwachte gevallen verplicht om de medewerker verlof te geven. Dit verlof gaat niet van de vakantiedagen af en betaal je als werkgever dus door.

Voorbeelden van calamiteitenverlof
Denk bij calamiteitenverlof bijvoorbeeld aan:

  • Bijzondere situaties zoals het overlijden van een direct familielid, de bevalling van een partner, een ziek kind van school halen of noodsituaties in huis;
  • Dokters- of ziekenhuisafspraken die niet buiten werktijd ingepland kunnen worden;
  • Wettelijke verplichtingen die niet buiten werktijd ingevuld kunnen worden, zoals het moeten verschijnen voor de rechtbank;
  • Stemmen tijdens verkiezingen, als dit niet buiten werktijd lukt.

Verschil tussen calamiteitenverlof en buitengewoon verlof
Calamiteitenverlof is anders dan buitengewoon verlof. Bij calamiteitenverlof gaat het om spoedgevallen die onvoorspelbaar zijn. Bij buitengewoon verlof gaat het wel om bijzondere situaties, maar niet om spoed. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, huwelijk, bezoek aan de tandarts of psycholoog of een rijexamen. Buitengewoon verlof, ofwel bijzonder verlof, hoef je als werkgever in principe niet door te betalen. Calamiteitenverlof, ofwel kort verzuimverlof, wel.

Lengte calamiteitenverlof
De lengte van het calamiteitenverlof verschilt per situatie. Dit kan lopen van een paar uur tot enkele dagen. De wet biedt hiervoor geen richtlijnen. Een redelijk verzoek tot kort verzuimverlof mag je als werkgever echter niet afwijzen. Samen met de medewerker bespreek je wat een redelijke tijdsduur is voor de situatie.

Loon doorbetalen bij calamiteitenverlof
Betaald calamiteitenverlof is iets waar alle medewerkers binnen je bedrijf recht op hebben: van vakantiekrachten tot fulltimers. De medewerker moet het korte verzuimverlof direct aanvragen zodra de onverwachte situatie zich voordoet en kan waar nodig verlengd worden. In de wet staat dat de werkgever het salaris moet doorbetalen tijdens dit verlof. De kosten worden niet gedekt door een verzuimverzekering, omdat het niet wordt gezien als ziekte. Voor ander kort verzuim kun je je wel verzekeren.

Maak duidelijke afspraken over calamiteitenverlof
Het is verstandig om binnen je organisatie duidelijke afspraken te maken over calamiteitenverlof. Zeker omdat de wet alleen richtlijnen geeft. Je kunt deze afspraken bijvoorbeeld opnemen in het personeelshandboek of het verzuimbeleid. Zo weten medewerkers waar zij aan toe zijn en hoef je niet in discussie als de situatie zich voordoet. Ben je benieuwd hoe je deze afspraken kunt vastleggen? Download gratis het voorbeeld verzuimprotocol van Sazas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk