Zaterdagavond 11 mei jl. hielden de buurtbewoners in de wijk Jutphaas-Wijkersloot een Iftar maaltijd. De afgelopen week was de eerste week van de Ramadan die begon op 6 mei. Onze videograaf Jos van Vogelpoel at een hapje mee op de Beatrixschool aan de Bendienlaan en maakte bovenstaand videoverslag.
De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. “Ramadan” wordt daarom ook wel de “vastenmaand” van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.
‘Honderdduizenden Nederlandse moslims doen dit jaar weer mee aan de ramadan. Maar wat ze tijdens deze heilige maand precies doen, weten veel niet-moslims niet. Reden om deze Iftar maaltijd te houden’, aldus een van de organisatoren. ‘Maar een maaltijd met elkaar is ook leuk om elkaar beter te leren kennen’ zegt ze. Ook Jan Kuyper, wijkwethouder van de wijk Jutphaas Wijkersloot was aanwezig en nam een bijzonder kado mee.
“Een iftar? Dat moest ik inderdaad even googlen”, bekent één van de deelnemers. “Het is de maaltijd die je tijdens de Ramadan eet na een dag vasten.” Vaak komen families en vrienden bij elkaar om samen te eten. De iftar begint deze Ramadan in Nederland iets na tienen, want dan is de zon helemaal onder.
Over de Iftar
Tijdens Ramadan eten en drinken moslims niets tussen dageraad (ruim voor zonsopkomst) en zonsondergang. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd, sahoor genaamd. Daarna volgt het ochtendgebed fajr. Het vasten werd volgens overleveringen door Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed maghrib gebeden en nuttigt men de zogenoemde iftar. In de volgorde waarin dit gebeurt en wat men eet bestaan culturele verschillen.
Deze Iftar bestaat in Noord-Afrika uit harira, een dikke soep van onder andere kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen. Op het Arabisch Schiereiland eet men dadels en drinkt men koffie. In Turkije worden olijven gegeten en thee gedronken, terwijl men in India zoete melkdranken en fruit nuttigt.
Het breken van de vasten wordt op verschillende manieren aangekondigd. Zo wordt in Indonesië op de beduk getrommeld, en in Pakistan klinken speciale iftar-bellen.
Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. De over het algemeen zeer zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. De maaltijden strekken zich soms uit over uren, omdat men vanwege de lege maag niet overhaast mag eten.
In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.