Bewoners aan de Valeriaangaarde in Batau Zuid zijn een crowdfund acties gestart voor een BuurtAED (Automatische Externe Defibrillatoren) in de wijk. Michael Steenbeek is deze inzamelingsactie gestart om samen met buurtgenoten zijn buurt hartveiliger te maken. ‘Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED’s in het land. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. Met meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot’ aldus Steenbeek.
Inmiddels is ruim 1.400 euro opgehaald met de inzamelingsactie van Steenbeek. ‘Een AED kost een kleine 4.000,- euro. Philips geeft een bijdrage van 1.075,- euro. Dus we hebben nog iets meer dan 1.200,- euro nodig. Ik hoop dat de mensen uit de wijk mee willen doen.’ Wilt u een donatie doen dan kan dat hier. De locatie waar de AED komt te hangen is nog exact te bepalen maar komt op de driehoek Valeriaangaarde, Mellisegaarde en de Tormentilgaarde te hangen.
De plek voor de AED
BuurtAED is een initiatief van Philips en De Hartstichting met als doel om meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. Via het crowdfunding platform kunnen buren samen geld inzamelen voor een AED en zo hun buurt hartveiliger maken. Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen de cruciale 6 minuten kunnen worden gereanimeerd.
Nieuwegein kent meerdere plekken waar AED’s hangen. Sinds 15 november verleden jaar, is de wijk Fokkesteeg ‘hartveilig’ door een optimale dekking van AED’s. Dankzij de inzet van Wim Verhaak van het wijknetwerk Fokkesteeg, en een aantal betrokken organisaties en bedrijven zijn er in Fokkesteeg nu zes AED’s in buitenkasten (met cijfercode en cameratoezicht) beschikbaar in noodgevallen. Voor de hoogbouw is er altijd een AED binnen 250 meter, en voor de laagbouw binnen 350 meter te bereiken.
Iedere buurt een eigen, 24/7 toegankelijke AED
Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts ongeveer 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd voor burgerhulpverleners bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden op het moment dat het er écht om gaat. Philips en de Hartstichting roepen buren op hun AED te registreren of samen een AED aan te schaffen. En deze buiten op een bereikbare plek te hangen en te registreren om hun buurt veiliger te maken.
Heel Nederland een 6-minutenzone om 2.500 levens te redden
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Reanimatie en de inzet van een AED binnen de cruciale 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk. De Hartstichting maakt zich al jaren ‘hart’ om van Nederland een 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale 6-minuten worden gereanimeerd en een AED wordt ingezet, zodat méér mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting samen met ruim 450 partners aan een duurzaam netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.