In februari heeft de gemeenteraadsfractie van de PvdA aan de voorzitter van de raad een voorstel aangeboden over het instellen van het ‘burgerinitiatief’, met het verzoek dit te plaatsen op de agenda van de nieuwe raad. Burgerinitiatief is – kortweg gezegd – de mogelijkheid voor burgers om rechtstreeks een concreet voorstel in te dienen bij de gemeenteraad of bij raadscommissies.
Het college van B&W stelt de raad voor om de behandeling van dit soort voorstellen in Nieuwegein te laten plaatsvinden in de raadscommissies. Dit heeft onder meer te maken met het inspreekrecht van de burger dat wel mogelijk is in commissievergaderingen maar niet in de gemeenteraad. Een andere reden hiervoor is dat de werkwijze van de raadscommissies over het algemeen minder formeel is dan in de raad.
Door middel van het ‘recht van initiatief’ kunnen burgers van zestien jaar en ouder een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel in een commissie inbrengen.
Het indienen van een dergelijk voorstel dient wel plaats te vinden onder bepaalde spelregels. Zo is het recht van initiatief niet bedoeld voor vragen over gemeentelijk beleid of de uitvoering ervan, onderwerpen die privé-belangen, klachten of bezwaren betreffen, dan wel onderwerpen waarover korter dan vier jaar voor de indiening van het initiatief door de raad een besluit is genomen.
Voorts zal het initiatiefvoorstel – met een nauwkeurige omschrijving en een toelichting – tenminste veertien werkdagen voor de commissievergadering schriftelijk bij het presidium van de gemeenteraad moeten worden ingediend, voorzien van naam, adres en ondertekening.