Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein heeft afgelopen maand aangifte gedaan tegen een 51-jarige inwoner van Nieuwegein vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres. Deze zouden zijn gedaan op Facebook na het sluiten van het MEC (Me Eigen Café) aan de Herenstraat 15. Backhuijs sloot het café nadat er drie gewonden waren gevallen op vrijdagavond 22 april jl. Met de tijdelijke sluiting wilde de de burgemeester de openbare orde en veiligheid beschermen en de rust laten wederkeren. Maar daar waren sommigen het niet mee eens.
Op Facebook liet het café weten te balen van de sluiting. Ook enkele bezoekers van het café lieten op Facebook weten er niets van te begrijpen dat het café werd gesloten. Zo liet Marco A. weten: ‘Politie schaam je kapot, schaam je diep, dieper dan gisteren kunnen jullie niet zinken. Maar schaam je echt kapot. En over de Burgemeester Bakhomo van Nieuwegein maar te zwijgen. Treed af zieke man ipv het café te sluiten omdat er niet meer werd geschonken aan de dader, sluit Backhuijs de tent. Je bent een verrader ‘Burgemeester. Woon nu 50 jaar in Nieuwegein. Jij bent het niet waard om mijn burgemeester te mogen zijn.’ Het is onduidelijk of deze inwoner zich komende week voor de politierechter moet verantwoorden bij de rechtbank in Utrecht.
Alcoholverbod sedert mei 2022
Sinds enige tijd wordt op een deel van de Herenstraat, de Utrechtsestraatweg, de Rijnhuizerbrug en Het Sluisje, inclusief het parkeerterrein aan Het Sluisje, overlast ervaren van personen die eigen alcoholische dranken meenemen en op deze plekken nuttigen. Deze personen blijven op de betreffende locaties rondhangen en zorgen voor overlast voor omwonenden.
‘De boa’s hebben deze personen al meerdere keren weggestuurd, maar ze blijven terugkomen. Simpelweg omdat de boa’s geen concrete handhavingsmiddelen hebben om dit tegen te gaan’ aldus de gemeente Nieuwegein.
Met een alcoholverbod middels het wijzigen van het Aanwijsbesluit APV 2013 kunnen de boa’s hier wel concreet tegen optreden. Hierdoor is het nuttigen van zelf meegebrachte alcoholische dranken vanaf nu verboden op onderstaande plekken. Het verbod geldt op de volgende locaties:
- De Herenstraat en de Utrechtsestraatweg, vanaf de kruising Vredebestlaan tot aan de Symfonielaan
- De Rijnhuizerbrug
- Het Sluisje, inclusief het parkeerterrein tussen Het Sluisje en de Mgr. G.W. van Heukelumstraat.
Beveiliging burgemeesters, wethouders en raadsleden
Het percentage burgemeesters dat jaarlijks te maken krijgt met bedreiging en intimidatie fluctueert tussen de 21 en 33 procent, toonde onderzoek aan in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Van de burgemeesters is 4 procent uit vrees voor agressie en bedreigingen voorzichtiger geworden met de inzet van bestuurlijke bevoegdheden.
Het kabinet heeft eerder al voor de komende tien jaar 100 miljoen euro uitgetrokken voor een betere beveiliging van burgemeesters, wethouders en raadsleden. De maatregelen zijn nodig nu lokale politici steeds vaker kwetsbaar blijken te zijn voor o.a. ondermijning.
Onze redactie volgt deze zaak op de voet.
Er komen herinneringen op aan de sluiting van het restaurant op de hoek van de ACVerhoefweg en de Symfonielaan. Zigeunermannen waren erheen gegaan om eens flink te rotzooien en daar bovenop werd toen het bedrijf een maand gesloten. Bedrijf ging failliet en een vreettentfiliaal ging daar lekker zitten goede zaken doen. In dat geval werd dus de verkeerde gestraft.
Van het hierboven genoemde geval weet ik vrijwel niets. In elk geval werd er niet meer geschonken aan de dader. Die zal dus al dronken geweest zijn en het barpersoneel heeft dan de plicht om niet nog meer te schenken. Als beloning voor het uitvoeren van die plicht, kreeg het café eerst de amok die daarop volgde en vervolgens werd het bedrijf tijdelijk gesloten. Ook hier klinkt het naar de omgekeerde wereld.