Burgemeester Marijke van Beukering neemt 7e Beiaardboek in ontvangst

Voor de beiaard is weinig muziek geschreven, beiaardiers bewerken dus veel bestaande muziek zodat het op de beiaard kan worden gespeeld. Nieuwegein heeft hierin een voortrekkersrol, de in 2022 overleden stadsbeiaardier Moshé Lewkowitz (70) heeft honderden stukken bewerkt voor beiaard en deze gebundeld in zes edities van het Nieuwegeins Beiaardboek.

De boeken worden veel gebruikt door beiaardiers overal ter wereld vooral omdat Moshé veel onbekende muziek, vaak geschreven voor viool dan zijn hoofdinstrument was, en ook Jiddische muziek heeft gearrangeerd. Vanuit deze gedachte hebben de twee stadsbeiaardiers van Nieuwegein in de afgelopen maanden het 7e Nieuwegeins Beiaardboek samengesteld. Een uitgave met enkel muziek uit Azië.

Een beiaard is een instrument voor iedereen en dus ook voor stadsbewoners met een Aziatische achtergrond. De muziek zal gespeeld worden tijdens de bespelingen op vrijdagmiddag en Mathieu Polak en Dick van Dijk hopen dat de melodieën worden herkend. Zoals altijd is de toren open en zijn bezoekers welkom in de beiaardcabine.

Op vrijdagmiddag 27 september heeft burgemeester Marijke van Beukering het eerst exemplaar in ontvangst genomen in de kleine beiaardcabine. De stromende regen deerde haar niet. Zelf heeft ze een voorwoord geschreven voor deze nieuwe bundel.

De bundel kan worden gedownload vanaf de website www.parkbeiaard.nl. Verder zullen alle beiaardiers via de landelijke verenigingen en de wereldbeiaardfederatie worden geïnformeerd over de nieuwe bundel. ‘Zo hopen we dat de muziek uit Nieuwegein zal klinken op alle continenten’ aldus beiaardier Dick van Dijk die regelmatig is te vinden in de beiaard aan de Sluyterslaan in Nieuwegein.

Over de beiaard in Nieuwegein
De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de huidige plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk dan ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Moshé Lewkowitz in 2016 achter ‘zijn’ beiaard aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan) in Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren