Burgemeester Frans Backhuijs onthult witte anjerperkje

Op zaterdag 25 juni onthult burgemeester Frans Backhuijs het nieuwe witte anjerperkje bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg in Jutphaas. De ceremonie begint om 13.30 uur. Gemeente en comité nodigen alle in Nieuwegein wonende veteranen uit om deze plechtigheid bij te wonen. Ook andere belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom.

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal aangelegd witte anjer perkje. Nieuwegein heeft hier gehoor aan gegeven door het witte anjer perkje aan te laten leggen bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Met dit witte anjerperkje toont de gemeente Nieuwegein haar waardering aan de veteranen woonachtig in Nieuwegein.

Chris van Houke, de coördinator Veteranen van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein: ‘Veteranendag is enerzijds om de veteranen te bedanken voor hun inzet voor de vrede, nu en in het verleden. Anderzijds draagt deze dag bij aan erkennen en waardering van deze veteranen. Als symbool voor deze erkenning en waardering is de witte anjer gekozen. De witte anjer bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag.’

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om met een Witte Anjer perkje hun veteranen te eren. Het CDA Nieuwegein heeft met het indienen van de motie op 14 juli 2021 gehoor gegeven aan die oproep van het Nationaal Comité Veteranendag.

Op dit moment kent Nederland circa 110.000 veteranen. Vrouwen en mannen die overal rond de wereld in oorlogsgebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo. Ook in Nieuwegein wonen mensen die tot deze groep behoren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren