Burgemeester Frans Backhuijs dreigt in te grijpen bij boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo

Demonstranten voeren actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Door de nieuwe stikstofplannen zien ze geen toekomst meer voor hun bedrijf én de volgende generatie boeren. De acties zijn formeel niet centraal georganiseerd en grote agrarische organisaties hebben zich er van tevoren al van gedistantieerd.

De ‘Boerenprotesten’ zijn inmiddels verworden tot anti-overheidsdemonstraties en de beroepsdemonstranten willen maar één ding, de overheid aanvallen en ontregelen. Volgens Nationaal commandant van de politie Willem Woelders gaat het dan onder andere om mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en om activisten uit de extreem rechtse hoek. Uit opiniepeilingen blijkt dat de burger de boeren steeds minder steunen vanwege het verharden van de acties. Debet zijn onder andere deze zogenaamde beroepsdemonstranten.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein heeft de demonstrerende boeren inmiddels gesommeerd om de blokkades bij het distributiecentrum aan de Ravenswade op te heffen. Backhuijs is een voorstander van het demonstratierecht maar daar hoort het blokkeren van gebouwen, wegen en zoals nu gebeurd in Nieuwegein, het blokkeren van een distributiecentrum niet bij. De burgemeester overweegt om vervolgstappen te nemen en is in overleg met politie en het OM. Wat de vervolgstappen inhouden en wanneer er wordt ingegrepen, wil burgemeester Frans Backhuijs niet vertellen.

Een kleine hondertal boeren staan met trekkers sinds maandagochtend bij het distributiecentrum van Jumbo aan de Ravenswade in Nieuwegein. Ze hebben daar een blokkade opgeworpen en gaven aan niet van plan te zijn om ‘s avonds weer naar huis te rijden. “We hebben slaapzakken mee en de McDonald’s is dichtbij” aldus enkele protesterende boeren in Nieuwegein.

CBL: ‘Hef die blokkades direct op!’
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. De oproep is ook gericht aan politie en justitie. “Deze blokkades zijn onacceptabel”, aldus de de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven. “Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten.”

Het CBL wijst erop dat aanhoudende blokkades ertoe kunnen leiden dat mensen hun dagelijkse boodschappen niet meer kunnen doen en dat bovendien ziekenhuizen en zorgcentra ook van de distributiecentra afhankelijk zijn. Verder bestaat de kans dat dagverse producten die niet geleverd kunnen worden vernietigd moeten worden. De schade voor de getroffen bedrijven kan in de miljoenen lopen, waarschuwt het CBL, dat zich op vervolgstappen beraadt.

One thought on “Burgemeester Frans Backhuijs dreigt in te grijpen bij boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo

  1. Jack

    Prima actie Frans. Genoeg is genoeg!👍🏽👍🏽

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk