Op donderdag 17 mei aanstaande houdt de gemeente Utrecht een inloopmiddag/avond in De Schalm aan de Oranjelaan 10 in de Meern over de plannen voor windmolens in de polder Rijnenburg en Reijerscop. Tijdens de inloopbijeenkomst worden de scenario’s voor een energielandschap in de polder Rijnenburg/Reijerscop gepresenteerd. Er is veel over te doen. Ook bewoners in Nieuwegein zijn in actie gekomen, want de molens worden zeer hoog en zullen overlast veroorzaken voor de bewoners in de wijken Galecop, Batau Noord en Batau Zuid. Naar tegenstanders wordt niet geluisterd. Ook de gemeente Nieuwegein onderneemt vrijwel geen actie om kenbaar te maken dat zij de windmolens niet in hun achtertuin willen. Sterker nog, zij stimuleert het project van naburige gemeente Utrecht.
Op de vraag of leden van ‘De Buren van Rijnenburg’ een tafel mochten bemannen tijdens de inloopmiddag/avond om de bezoekers te informeren over de nadelen van de windmolens in de polders kregen zij ‘nee’ te horen. De gemeente Utrecht: “Jullie zijn uiteraard van harte welkom. Ik reken zelfs op jullie komst. Maar er zal geen tafel of standje zijn voor jullie. Het is een bijeenkomst die wordt georganiseerd door de gemeente om mensen te informeren over en reacties op te halen op de schetsscenario’s.“
De Buren: ‘Wij constateren weer dat de Buren van Rijnenburg/Reijerscop opnieuw buitengesloten zijn van enige volwassen vorm van burgerparticipatie. Er blijkt nog steeds geen goed proces voor particpatie met de omgeving te bestaan, ook niet bij de aanbieders van wind op land (de ontwikkelaars), die wel een podium hebben en hun sche(r)tsen in De Schalm mogen tonen. Er is geen hoor en wederhoor mogelijk op deze inloopbijeenkomst bij ons, en dat is dus een heel bewuste keuze.’
‘Hoe hierna ooit nog een heldere belangenafweging met goede criteria kan worden gemaakt? Die vraag en vele andere hadden al beantwoord kunnen en ook moeten zijn. Kan deze projectgroep van de gemeente wel onafhankelijk zijn, nu ze selectief zijn in wie wél en niet wat mag zeggen? Want dat de organisaties die lobbyen voor wind-energie, zoals Rijne Energie en anderen, weer wél volop ruimte krijgen om hun ‘experts’ aan het woord te laten, lazen we helaas het eerst op Internet: zij participeren / schetsen vrijuit, zowel in de eerste ontwerpfase van de scenario’s als nu weer in De Schalm. Maar vraag je aan voorstanders van windmolens waar deze wonen, dan moeten wij de persoon nog tegenkomen die graag een serie windmolens van 200m hoog binnen 800 meter wil, als het doel ook met zonnepanelen gehaald kan worden.’
Het gebrek aan openheid roept steeds kritischer vragen op bij omwonenden. Al bij de samenstelling van de Uitwerkingsgroep in 2017 werd de Buren van Rijnenburg/Reijerscop buitengesloten van deelname: ‘Belangengroepen’, zo luidde het projectbesluit, ‘Zijn niet welkom!!’ ‘Alsof ontwikkelaars (Eneco, Rijne Energie en hun experts) géén belangengroepen zijn. En dat meten met twee maten is een gruwel’ aldus De Buren, die op 17 mei wel een ludieke en alternatieve actie gaat voeren tijdens de bijeenkomst op donderdag 17 mei aanstaande, maar niet met een tafel in De Schalm in de Meern.
Zoals altijd wordt er WEER NIET naar de burgers geluisterd.
De ambtenarenkliek doen waar ze zin in hebben.
Een grote fout om Rijnenburg aan Utrecht te verkwanselen.
Dat zullen wel een aantal mensen privé veel beter op zijn geworden.
Maar dat daargelaten… Iedereen heeft de mond vol van duurzaam en ander geneuzel.
Echter zijn windmolens en zonnepanelen helemaal niet duurzaam. Ze leveren nooit voldoende elektriciteit, belasten het netwerk met gigantische pieken aan stroom (waar het netwerk niet tegen kan een snel dingen stuk gaan), we kunnen maar zeker zijn van 10% van de capaciteit van zulke molens (voor de rest zullen we een andere bron van elektriciteit nodig hebben), ze vergen veel onderhoud, kosten klauwen met geld qua materiaal en productiekosten. Ze lopen niet op wind, maar op subsidie: zodra de subsidiepot voor zo’n molen verbruikt is, wordt de molen voortijdig afgeschreven en moet er weer een nieuwe komen waar meer subsidie mee binnen te harken is. (Die energiebedrijven lachen zich een bult).
Stop al dat geld aan subsidies in de bouw van een Thoriumreactor, en we zijn dan superduurzaam.
Niet afhankelijk van het buitenland. Zelfs kernafval en plutoniumbommen kunnen daarmee opgeruimd worden en ongelukken zoals Tjernobyl kunnen er niet mee gebeuren.
Gijs , dat klinkt heel wijs,
Maar toch,politiek is list en bedrog.
De voorstander wonen, als we de gemeenteraadsverkiezingen als maatstaf gebruiken, vooral aan de andere kant van Utrecht. Wellicht is daar nog een stukje land beschikbaar, daar zullen de inwoners van de aan die kant gelegen D66/Groen Links bolwerken vast heel blij mee zijn. Zien ze elke dag hoe goed ze wel niet bezig zijn met het milieu.
De kranten en nieuwsprogramma’s lopen over van de negatieve berichten m.b.t. (plannen voor) windmolenparken, gisteren nog over de vogels die aan stukken gehakt worden. Maar de politiek is doofstom.
In Duitsland is er inmiddels een probleem want de subsidie loopt in 2020 voor de meeste molens af en dan worden ze afgebroken, ze zijn alleen niet te recyclen 🙂 En hetzelfde gaat hier gebeuren. Net als bij de gesubsidieerde hybride en elektrische auto’s. Een klein deel van de inwoners profiteert en de rest mag er voor betalen. Na de lease periode verdwijnen ze naar het voormalige oostblok.
Kernenergie is volgens mij ook de oplossing. Vergelijk de uitstoot van Duitsland b.v. maar eens met die van Frankrijk.