Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak. Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.
Voedingswaarde:
Bevat per 100g
Energie 352 Kcal of 1474 kJ
Water 10,5 g
Eiwit 9,5 g
Vet 1,0 g
Koolhydraten 75,0 g
Goed, van de week weer geinspireerd geraakt door de Turkse toko, en bulgur gemaakt.
Voor 2 personen kocht ik:
Bulgur, nodig ongeveer 70 gram pp.
1 blikje tomatenblokjes op sap
200 gram mini tomaatjes
1 eetlepel kofte kruiden, is heerlijke kruidenmix, eventueel rash al hanout kan ook, of een kruidenmix naar eigen smaak.
1 theelepel geplette zwarte peperkorrels
200 gram sugarsnaps
2 teentjes knoflook
2 uien
2 zoete puntpaprika’s
1 tuinkruidenbouillon blokje opgelost in 150 ml kokend water
olijfolie of plantaardige olie
zeezout en zwarte peper
De knoflook en ui snipperen en met wat olie zacht opzetten, niet laten bruinen
daarbij de tomatenblokjes op sap, en de bouillon, daarbij de bulgur en de kruidenix.
Heel zachtjes stoven, 5 minuten is genoeg en het vuur uitzetten, de bulgur neemt in ongeveer 20 minuten het vocht op en gaart door.
Ondertussen de sugarsnaps schoonmaken, paprika’s snijden en tomaatjes wassen, het geheel in een grillpan met wat olie, peper en zout en nog een theelepeltje kruidenmix roosteren, de tomaatjes moeten heel blijven.
De bulgur in en diep bord serveren met daarop de heerlijke groentenmix, zelf het geheel geserveerd met gebakken verse kabeljauw, erg goede combi, maar kip of lamskarbonade kan ook heel goed bij dit smaakvolle gerecht!
Eet smakelijk, en voor tips:
kookgekker@gmail.com