Bruschetta-brood

Een erg lekker brood met een niet te zware textuur door het gebruik van een deel witte bloem. Het gedroogde Bruschetta-strooisel zorgt voor een mild-kruidige smaak. Dit brood past bij vrijwel ieder gerecht, ook bij de borrel, en is heerlijk met boter en bestrooid met geraspte kaas.

Nodig voor 1 brood:
3 dl water
2 eetlepels olie
300 g volkorenmeel
200 g witte bloem
1 theelepel zout
2 ½ theelepel (basterd)suiker
1 ½ eetlepel poedermelk
2 ½ eetlepel Bruschetta-strooisel (gedroogd, Xenos of C1000)
1 zakje gedroogde gist

Extra: broodbakmachine;

Meng de beide meelsoorten door elkaar.
Schenk het water en de olie in de vorm van de broodbakmachine.
Schep de helft van het meel op het water.
Strooi het zout, de suiker, de poedermelk en het Bruschetta-strooisel op het meel.
Bedek dit met de rest van het meel en strooi de gedroogde gist erop.
Stel het programma van de broodbakmachine in op volkoren en laat het brood bakken.
Als het brood gaar is, het ca. 10 minuten laten afkoelen voor je het uit de vorm haalt.
Voor het snijden ook nog even iets af laten koelen.
Als je kleine broodjes of bv. een zelfgevormd brood wilt maken, stel je de machine in op het deegprogramma.
Nadat het deeg goed uitgerezen is kneed je het op het aanrecht (bestuiven met bloem) nog even met de hand door.
Vorm er een brood of broodjes van en leg die op een bakplaat om nog een kwartiertje na te rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 225ºC.
Bak het brood in het midden van de oven 35 tot 40 minuten en de broodjes 20 tot 25 minuten tot ze bruin en knapperig zijn.
Serveer het brood of de broodjes als ze nog wat warm zijn.

Tip
– Voor nog meer smaak. Voeg tegelijk met het Bruschetta-strooisel een flinke hand geraspte kaas aan de ingrediënten voor het brood toe.
– Vorm broodbollen of petit pains van het deeg en snij ze na het bakken in plakjes. Je hebt dan leuke kleine broodplakjes voor het serveren van je salades, stukjes kaas etc.

Weetje
“Bruschetta” kennen we vooral als de Italiaanse gegrillde broodplakjes, die eerst met olie met knoflook besprenkeld zijn. Ze worden al dan niet met kruiden of beleg geserveerd.
Bruschetta-strooisel of kortweg Bruschetta, is een gedroogd mengsel van verschillende Italiaanse kruiden, zoals oregano en basilicum, knoflook en tomaat.
Voor wie op het gebruik van zout moet letten, kijk eerst even bij de ingrediënten op het potje, want er wil nog wel eens, als smaakmaker, veel zout in zitten !!!

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk