Snel en eenvoudig te maken brood, zeker met de broodmachine. Het heeft een luchtige structuur en smaakt onmiskenbaar naar kokos, maar niet overdreven. Zowel met hartig als zoet broodbeleg erg lekker. De zwarte pitjes die op enge beestjes lijken zijn lijnzaadjes. Nodig
450 g bruinbroodmix (met gist)
100 ml sinaasappelsap (vers geperst)
150 ml water
50 g boter
30 g suiker
50 g gemalen kokos
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel lijnzaad
1 theelepel kaneelpoeder Extra: broodbakmachine of broodvorm of bakpapier Doe het water en het sinaasappelsap in de bakvorm.
Strooi het broodmix over het water en voeg dan de andere ingrediënten toe.
Stel de machine in op het programma voor volkorenbrood en de korst op licht of medium.
Als het klaar is het brood zo’n 10 minuten laten afkoelen en dan uit de vorm schudden.
Laat het behoorlijk afkoelen voor het gesneden wordt.
Dit brood is heerlijk bij allerhande gerechten en zowel hartig als zoet beleg smaakt er prima bij. Dit brood is ook zonder bakmachine te maken.
Kneed daarvoor alle ingrediënten goed door elkaar tot een elastisch deeg dat niet meer aan de handen kleeft.
Laat het deeg in een kom, goed afgedekt met een vochtige schone doek, ca. 1 uur rijzen op een lauwwarme plaats.
Verwarm de oven voor tot 225ºC of hetelucht 200 ºC.
Doe het deeg in een ingevet broodblik of maak er, op een met bakpapier bekleedde bakplaat, een vloerbrood van.
Zet het bakblik op een rooster.
Schuif rooster of bakplaat in het midden van de oven en bak het in ca. 45 minuten goudbruin en knapperig.
Controleer of het brood gaar is door er met een pollepel tegenaan te kloppen.
Als het hol klinkt is het goed.
Laat het afkoelen voor het wordt gesneden. Broodbakmachine ca. 3 uur en ca. 7 minuten voorbereiden
Voorbereidingstijd (handgebakken) ca. 15 minuten
Rijzen ca. 1 uur
Bereidingstijd ca. 45 minuten
Tip
Voor een mooi korstje het brood bestrijken met wat water(doffe glans), melk(glanzend) of gesmolten boter (zachtere en meer smakelijke korst) nadat het uit de oven is gekomen.
Voor een “deklaagje” wat losgeklopt eiwit op het hete brood strijken en er direct zaden zoals sesam-, karwij- en maanzaad of gemalen (geroosterde) kokos over strooien. Door de hitte van het brood stolt het eiwit en houdt de zaden op zijn plaats. Op zoet brood kun je op deze wijze gestampte suikerklontjes of bruine suiker strooien, op hartig brood bijvoorbeeld (kruiden)zout, geraspte kaas of uienvlokken.Weetje
De hele lijnzaden bevatten een scala aan hoogwaardige voedingsstoffen, onder andere het Omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Lijnzaad heeft op velerlei gebied een zeer gunstige werking op het menselijk lichaam en op de processen die daar plaats vinden. In dit verband is de website www.natuurdietisten.nl bijzonder interessant om verder te lezen over dit onderwerp. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton