Een paar oude boterhammetjes over? Niet aan de eendjes geven!!! Brood is helemaal niet goed voor hun spijsvertering. Maak er liever, heel ouderwets, deze heerlijke broodpudding van. Met druiven, want die zijn er nu volop.
Voor 4 personen:
4 tot 6 oude boterhammen (wit, bruin etc)
30 g boter of maragrine
2 eieren (biologisch of vrije uitloop)
350 ml melk
75 g bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
½ pakje vanillesuiker
wat citroensap (flesje of vers)
ca. 200 g blauwe druiven (liefst kleine druiven)
Extra: een lage ovenschaal
Verwarm de oven voor tot 175ºC.
Smeer de ovenschaal in met boter of margarine.
Was de druiven en laat ze uitlekken.
Scheur het brood in niet te kleine stukken en leg ze in de schaal.
Smelt de boter en besprenkel het brood hiermee.
Besprenkel het brood met wat citroensap.
Schep de druiven voorzichtige door het brood in de schaal.
Klop de eieren met de melk, basterd- en vanillesuiker en het kaneelpoeder.
Schenk dit mengsel over het brood in de schaal en druk het brood een beetje aan.
Schuif de schaal op een rooster midden in de oven en bak de broodpudding in 35 tot 45 minuten tot de massa vast is geworden en het brood lichtbruin is gekleurd.
Serveer de broodpudding warm, evt. bestrooid met wat poedersuiker, als nagerecht of bij de koffie of thee.
Tips
– Vervang de druiven door bessen (bv. rode of bosbessen) of door stukjes appel. Je kunt ook appelmoes tussen of onder de broodstukjes scheppen.
– Met witbrood ziet het schoteltje er fraaier uit dan met bruinbrood, maar bruinbrood smaakt voller.
– Oude krentenbol over? Scheur hem in stukjes en meng met de rest van het brood. Heerlijk!!!
Nagerecht of hapje bij koffie/thee
Tijd ca. 50 minuten.
Bron: “De snelle keuken, gevarieerde gerechten voor elke dag”
Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl