Hartstikke leuk voor bij het paasontbijt. Vooral kinderen zullen het waarderen en ze kunnen ook helpen met het maken van de haasjes.
Er wordt wel een beroep gedaan op je knutselkwaliteiten. Voor 6 stuks
1 pak broodmix (wit of bruin)
3 dl warm water
25 g boter of margarine
6 henne-eitjes (kleine eitjes)
rozijnen 1 ei (om te bestrijken) Extra: een vel stevig papier of dun karton; 1 of 2 bakplaten, ingevet of met bakpapier; bakkwastje; eventueel strikjes In een deegkom het brooddeeg maken zoals op het pak staat aangegeven.
De kom afdekken met plastic en 15 minuten laten rijzen, zoals op het pak staat.
Ondertussen op het papier of karton een eenvoudige haas tekenen van 20 cm lang.
De voorpoten langs het lichaam tekenen en niet opzij, anders neemt het te veel ruimte op de deeglap.
De vorm uitknippen.
Op een met bloem bestoven werkvlak het gerezen deeg uitrollen tot een langwerpige lap van ca. 20 cm en zo breed dat er 6 haasjes uit gesneden kunnen worden.
De deeglap met bloem bestuiven (tegen het plakken van de mal) en zo economisch mogelijk het haasje rondom uitsnijden met een scherp en puntig mesje.
Snij de voorpootjes los van de zijkanten van het lijfje.
Met een pannekoekenmes de haasjes overbrengen op de bakpla(a)t(en).
Leg op de buik van ieder haasje een eitje. Leg de voorpoten van de haas over de eitjes heen en plak ze bij de “handjes” op elkaar met wat water.
Maak van de resten deeg minibroodjes, broodbloemen o.i.d. en leg deze ook op de bakpla(a)t(en), zorg dat de deegvormen elkaar niet raken.
Leg een schone theedoek over de bakpla(a)t(en) en laat de haasjes en andere vormpjes nog 30 minuten narijzen bij kamertemperatuur.
Ondertussen de oven voorverwarmen tot 225ºC.
Het laatste ei loskloppen met 2 eetlepels water.
Als de 30 minuten voorbij zijn, het deeg met dit eimengsel bestrijken.
De rozijnen als ogen en neus in de haasjes drukken (druk ze iets dieper met de stompe kant van een satéprikker).
De bakpla(a)t(en) in de oven schuiven en de haasjes in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin bakken.
Het eitje is nu hardgekookt.
De haasjes met wat water bestrijken (dan gaan ze glimmen) en op een rooster laten uitdampen.
Bind ze eventueel een strikje om de hals. Broodgerecht
Tijd ca. 1 ½ uur (incl. rijzen en bakken) Tip
Je kunt de haasjes nog snorharen, teentjes en “vingertjes” geven door met een puntig mesje inkepingen te drukken op die plaatsen.
In plaats van haasjes kun je natuurlijk ook andere vormen maken, denk aan broodkipjes (het ei als vleugel), broodbloemen (het ei als hart) of nestjes (het ei gewoon in het nest).
Je kunt ook een broodvlecht maken, deze tot een kransje sluiten en het ei in het midden drukken. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.