Deze hartige taart is erg lekker en niet zwaar. Eenvoudig te maken en met niet te veel ingrediënten. Makkelijk voor een zomers dagje buiten. En als je hem nog sneller wilt maken kun je kant en klare voorverpakte roosjes Broccoli en schijfjes aardappel gebruiken.
Nodig voor 4 personen:
2 stronken broccoli (totaal ca. 600 g)
600 à 700 g aardappels
4 eieren (Biologisch of Vrije Uitloop)
150 g kwark (mager of vol, naar keuze)
2 tenen knoflook
100 g gemalen kaas, belegen
(versgemalen) peper en zout
Extra: springvorm 24 cm Ø; bakpapier; vergiet of zeef; knoflookpers.
Neem een stuk bakpapier om de springvorm mee te bekleden.
Zorg dat het groot genoeg is, zodat het nog boven de vorm uitsteekt nadat het in de randen is aangedrukt.
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van ca. ½ cm dikte.
Was ze en breng ze in een pan met een bodem water aan de kook.
Laat ze in ca. 5 minuten bijna gaar koken (even inprikken).
Giet ze af en laat ze even staan om droog te worden.
Was de broccoli en snij deze in kleine roosjes, schil de stelen en snij ze in stukjes.
Breng de broccoli in een pan met een bodem water aan de kook en laat ca. 5 minuten koken.
Giet de broccoli af in een vergiet en laat uitlekken.
Leg de aardappelschijfjes en de broccolistukjes, laag om laag, op het bakpapier in de springvorm en druk het iets aan.
Pel de knoflook.
Klop de eieren los en meng ze met de kwark en de geraspte kaas.
Pers er de knoflook boven uit en maak op smaak met peper en zout.
Schenk het eiermengsel gelijkmatig over de aardappelen en de broccoli.
Zet de oven aan op 200ºC en schuif de springvorm op een rooster in het midden van de oven.
Laat de broccoli-aardappeltaart in ca. 40 minuten gaar en goudbruin worden.
Haal de taart uit de oven en laat ca. 5 minuten staan alvorens deze aan te snijden.
Serveer deze broccoli-aardappeltaart met een frisse sla van gemengde slasoorten die gemengd wordt met een dressing op basis van olie en azijn.
Een plakje knapperig stokbrood en een koel glas witte wijn of rosé erbij maken dit een heerlijke zomermaaltijd.
Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven.
Bron: Variatie op een recept op http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/
Tip
Voor de snelle variatie van dit recept neem je zakjes Broccoliroosjes (totaal 600 à 700 g) en een pak aardappelschijfjes van 700 g. Snij de broccoliroosjes eventueel iets kleiner.
Voor een kleurig effect in de taart vervang je een deel van de broccoli door een heel klein blikje worteltjes (goed afgieten). Wel de grootste worteltjes wat kleiner snijden.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl