Pasteitjes zijn lekker, ze zien er leuk uit en je kunt ze met van alles en nog wat vullen. Het krokante korstje in combinatie met de vulling is eigenlijk altijd een succes. Deze pasteitjes van bladerdeeg hebben een hartige groenten vulling.
Voor 4 personen:
1 vastkokende aardappel
½ knolselderij
125 g winterpeen, biologisch
1 ui
1 eetlepel Worcestershiresaus (flesje)
1 bakje vegetarisch korrelgehakt
peper en zout
8 plakjes diepvries bladerdeeg
boter
1 klein ei, biologisch of vrije uitloop
Extra: bakpapier; bakkwastje.
Verwarm de oven voor tot 180ºC.
Schil de aardappel, de knolselderij en de peen en snij in kleine blokjes (ca. 1 x 1 cm).
Pel en snipper de ui.
Meng de groenten met de Worcestershiresaus en het vega-gehakt.
Breng op smaak met peper en zout.
Plak steeds twee plakjes bladerdeeg, met een beetje water, aan de rand aan elkaar zodat een lang, rechthoekig lapje ontstaat.
Druk de rand goed aan.
Verdeel de vulling over de deeglapjes en leg deze in het midden.
Leg op elke portie een klontje boter.
Vouw de boven- en zijkanten van het deeg tegen elkaar aan dicht.
Druk de randen goed dicht en vorm het zo dat een halfrond-achtig pakje ontstaat.
Druk met duim en wijsvinger een schulppatroon in de rand.
Vorm alle pasteitjes op deze manier.
Klop het ei los en bestrijk de pasteitjes er mee.
Zet de pasteitjes op bakpapier op de bakplaat en schuif midden in de oven.
Bak ze in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met een frisse sla.
Bij- of lunchgerechtje.
Tijd ca. 20 minuten + 35 minuten oven.
Bron: Allerhande november 2012.
Tip
Gebruik in plaats van (vega)gehakt geraspte pittige kaas.
Nadat je ze met ei hebt bestreken kun je de pasteitjes met wat sesamzaad bestrooien.
Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl