Er zitten volop vruchten aan de Bramenstruiken. De eerste zijn al rijp en het belooft de komende weken een flinke oogst te worden. Omdat Bramenjam niet altijd in de winkel verkrijgbaar is, kun je deze gelegenheid aangrijpen om de jam zelf te maken. Lekker makkelijk in de magnetron. Doe wel even een schort om, want bramensap kan flinke vlekken veroorzaken.
Kijk voor je begint eerst even bij de Tips hieronder.
Nodig voor 3 à 4 potten van ca. 375 ml:
750 g bramen
500 g geleisuiker speciaal (=1 pak/Van Gils)
sap van een ½ citroen
Extra: potten van ca. 375 ml met bijpassend draaideksel, ruime ovenvaste schaal, pollepel, spatel, eventueel een zeef, vaatdoekje voor onder de potten, etiket
Was potten en deksels zeer goed schoon in heet water met soda of in de vaatwasser.
Naspoelen en uit laten lekken.
Was de bramen en laat het ergste vocht even weglekken.
Doe ze met het citroensap in de ovenvaste schaal en schep de suiker er goed doorheen.
Verwarm fruit en suiker ca. 3 ½ minuut op ca. 200 watt.
Roer de massa heel goed door met een pollepel.
Verwarm het fruit 5 tot 6 minuten op vol vermogen.
Het fruit moet echt behoorlijk doorkoken (bellen maken aan de rand van de schaal), anders nog wat langer op vol vermogen verwarmen.
Roer de jam door en schenk hem direct in de schone, liefst nog wat warme, jampot die op een broodplank of vatendoekje staat (dit tegen het knappen van de pot).
Een spatel is handig om de schaal leeg te maken.
Dompel de deksel even in water, uitschudden en stevig op de pot draaien.
Doekje of pannenlap om je handen, want de potten worden gloeiend heet.
Zet de pot 5 minuten op zijn kop, draai daarna de deksel nog een keer aan en laat de pot afkoelen.
Op het etiket de inhoud en in ieder geval de datum schrijven en op de pot plakken.
Bewaard op een koele en donkere plaats is de jam meerdere maanden houdbaar.
Regelmatig even controleren op schimmelen (niet tussentijds de pot openen!!)
Tip
>Hou je niet van die harde bramenpitjes, druk de jam dan na het koken eerst door een zeef in een andere schaal. Kook de jam nogmaals door en doe hem in de potten.
>Voor meer potten jam de hoeveelheden fruit en suiker evenredig vermeerderen.
>Als de aangegeven hoeveelheid te veel is voor je schaal gewoon in tweeën delen en in twee keer in de magnetron.
>Potten en deksels moeten brandschoon zijn omdat je anders het risico loopt dat de jam na verloop van tijd gaat schimmelen.
>Het schoonmaken van de potjes en deksels gaat perfect in de vaatwasmachine. Even naspoelen met heet water.
>Mocht de jam toch gaan schimmelen: schep het beschimmelde deel van de jam, spoel of veeg de rand van de pot schoon en doe de jam in de ovenvaste schaal. Kook de jam opnieuw flink op. Was ondertussen pot en deksel met heet water en soda (of vaatwasser) brandschoon. Doe de hete jam terug in de pot en handel verder als in het recept staat.
Weetje
Op bovenstaande manier kun je van allerlei soorten fruit jam maken. Combinaties zijn ook heel goed mogelijk, denk bijvoorbeeld aan bramen-appeljam of bramen-vlierbessen. Bramen-sinaasappel is erg lekker en bramen-rode bes, met wat bruine suiker en een snufje kaneel is eindeloos.
Wel oppassen, de ene fruitsoort geleert meer dan de andere.
Bessen en appels bevatten veel pectine, de jam wordt dan steviger. Frambozen, aardbeien en druiven bevatten minder pectine waardoor de jam dunner blijft. Dit laatste kun je ondervangen door iets meer geleisuiker toe te voegen.
Bijgerecht/broodbeleg
Bron: “In pot en fles” door Anne Mierhof
Reageren? olgahansen@pen.nl