Bospaddenstoelensoep van Cees

Met weinig ingrediënten snel een sublieme soep maken? Probeer dan deze bospaddenstoelensoep van Meesterkok Cees van Suylekom. Een heerlijk romige soep, die mooi gebonden en prachtig van kleur blijft doordat je paddenstoelen en soep pas op het bord bij elkaar brengt.

Nodig voor 4 personen:
roomboter
bloem
1 liter bospaddenstoelen-bouillon (van 2 blokjes voor ½ liter, AH)
5 soorten paddenstoelen, bij elkaar ca. 350 g
olijfolie
1 flesje kookroom
versgemalen peper
zout
evt. ter garnering wat cress

Extra: soeppan; garde; koekenpan

Breng een liter water aan de kook en los er twee van de bouillontabletten in op.
Smelt in de soeppan een stuk roomboter op niet te hoog vuur.
Voeg 2 à 2 ½ eetlepel bloem toe en roer deze door de gesmolten boter tot een gebonden massa (roux) is ontstaan.
Schenk of schep met een soeplepel de bouillon in delen bij de roux en roer goed met een garde of pollepel met gat, tot de bouillon helemaal is opgenomen door de roux.
Laat de gebonden bouillon op een laag pitje staan tot gebruik.
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes of reepjes.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur kort aan terwijl je ze enkele malen omschudt of voorzichtig omschept.
Laat het vrijgekomen vocht inkoken, maar pas op dat de paddenstoelen niet te ver doorbakken zodat ze hun vorm verliezen.
Strooi er versgemalen peper over en een klein snufje zout.
Roer ca. ½ dl. room door de gebonden bouillon en haal de pan van de kookpit.
Schep de paddenstoelen in vier soepborden of –kommen en schenk de gebonden bouillon erover.
Garneer eventueel met wat cress* zoals tuinkers, rucola of mosterd.
Serveer er verse, knapperige plakjes brood bij van kleine witte broodjes.
Vers gebakken, gekruide Focaccia met een beetje olijfolie doet het trouwens ook fantastisch.

Vegetarisch voorgerecht
Tijd ca. 15 tot 20 minuten.
Bron: recept van Meesterkok Cees van Suylekom van het, Kleur-, geur- en smaakcentrum.

*Cress is de verzamelnaam voor mini-plantjes die uit zaden op een voedingsbodem worden gekweekt en meestal in plastic bakjes worden verkocht. Het zijn plantjes in het beginstadium van hun groei, die niet groter zijn dan ca. 5 cm en die vaak een heel specifieke smaak hebben. Voorbeelden zijn tuinkers, rucola en mosterd, maar ook basilicum, limoen, komkommerkruid, bieslook en zeekraal.

Tip
De paddenstoelen die ik heb gebruikt zijn gewone witte champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, cantharellen en shiitake.

Weetje
Paddenstoelen zijn een rijke bron van germanium, dat zorgt voor zuurstof in het lichaam en de weerstand tegen ziekten verhoogt. Bovendien helpen ze gifstoffen neutraliseren die ontstaan door de consumptie van bijvoorbeeld vlees. Ze bevatten ook veel vitamine B.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren