Morgen is het werelddierendag, uiteraard is dat niet de enige dag dat je goed met dieren om moet gaan. Sterker nog, maak er een “ik-eet-geen-dier-vandaag”dag van. Maar vandaag wel een vriendelijk “dierenreceptje”. “Borrel-vlinders” in dit geval. Een verwijzing naar de prachtige insecten voor wie het niet meevalt om te overleven in deze snel “ontgroenende” wereld. Deze “borrel-vlinders” maak je snel en eenvoudig als je bijvoorbeeld onverwacht bezoek krijgt.
Nodig:
4 plakjes bladerdeeg
enkele champignons
stukje prei
paar gedroogde tomaten
geraspte kaas, naar eigen smaak
versgemalen peper
Extra: bakpapier; deegroller; evt. pannekoekenmes
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor tot 200°C
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de plakjes in een vierkant aan elkaar.
Laat iets overlappen op de naden.
Rol iets aan en uit met deegroller.
Snipper de champignons klein en verdeel over het deeg.
Snij dunne preiringetjes en verdeel ze over het deeg.
Snij de gedroogde tomaten in kleine stukjes en verdeel ze ook over het deeg.
Strooi ruim geraspte kaas over het deeglapje.
Maal wat peper erover.
Rol de deegplak vanaf twee tegenoverliggende kanten stevig op, zodat de rollen in het midden tegen elkaar komen.
Gebruik hierbij eventueel een pannekoekenmes.
Snij de rol met een dun en scherp mes in plakken van ruim ½ cm dikte.
Leg de “vlinders” met wat tussenruimte op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de “vlinders” in ca. 10 minuten goudbruin.
Borrelhapje (vegetarisch).
Tijd: ca. 20 minuten (incl. oventijd).
Bron: eigen recept.
Tip
Voeg eventueel ook wat pijnboompitten toe aan de “vulling” van de vlinders.
Een eetlepel pesto of tapenade, uitgestreken over het deeg voor je de rest van de vulling erop strooit, geeft de borrel-vlinders weer een heel ander smaakje.
Bestrijk ze eventueel met wat losgeklopt ei en bestrooi met een beetje sesamzaad, voor de “vlinders” de oven ingaan.
Weetje
Op Werelddierendag, op 4 oktober, wordt jaarlijks extra aandacht gevraagd voor de rechten en bescherming van dieren. Het is de feestdag van Franciscus van Assissi, die zich bekommerde om armen en zieken, maar ook om planten en dieren. De eerste Werelddierendag was op 4 oktober 1930. Dit jaar staat Werelddierendag in het teken van de vergeten dieren in de bio-industrie en de proefdierlaboratoria.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl