Blijdschap om Regenboogagenda in Nieuwegein, maar ‘nu tijd voor actie’

Fijn dat ook Nieuwegein eindelijk een Regenboogagenda heeft, maar dat wil niet zeggen dat de gemeente nu achterover kan leunen. Dat is de boodschap van meerdere raadsleden aan het college. Na jaren aandringen heeft Nieuwegein plannen op papier gezet om de positie van lhbtiq+’ers in de stad te verbeteren. “Nu is het tijd voor actie.”

“Ze durven niet hand in hand op straat te lopen en roze ouderen voelen zich soms gedwongen om – als ze naar een verzorgingshuis gaan – weer terug de kast in te gaan. Dat veroorzaakt eenzaamheid. Je kunt hier dus nog steeds niet zichtbaar jezelf zijn. Dat kan toch niet in een stad als Nieuwegein?”, zegt Tom Verhoeve, fractievoorzitter van D66 Nieuwegein, over lhbtiq+’ers.

‘Leuren en trekken’
Samen met zeven andere fracties, waaronder initiatiefnemer CDA, vroeg de partij een gesprek aan met het college over de onlangs opgestelde Regenboogagenda. Die mag niet onbesproken blijven, vinden ze. Verhoeve: “Ik ben blij met de agenda die er ligt, maar we vinden dat er nog dingen missen én willen het college echt oproepen: kom in actie, want het is wel leuren en trekken.”

In de Regenboogagenda staan allerlei plannen om de positie van lhbtiq+’ers in Nieuwegein te verbeteren. Belangrijkste punt: veiligheid. Zo wil de gemeente meer aandacht besteden aan de specifieke doelgroep in overleggen tussen bijvoorbeeld de burgemeester en de politie over veiligheid in de stad. In de Regenboogagenda laat de gemeente ook weten in te zetten op voorlichting op scholen en te zoeken naar een ontmoetingsplek voor mensen uit de lhbti-gemeenschap.

De Regenboogagenda is opgesteld naar aanleiding van een in de raad breed gedragen motie uit 2018. Daarin vroegen lokale politieke partijen het college werk te maken van het verbeteren van de positie van lhbtiq+’ers in Nieuwegein.

Verhoeve doelt onder meer op lhbti’ers onder statushouders. “We weten dat bij onze nieuwe Nieuwegeiners dit soort zaken onbesproken blijven, terwijl dit juist mensen zijn die een veilige haven zoeken. Ze moeten inburgeren met de normen en waarden die we hier in Nieuwegein kennen. Dan moeten we ook aandacht voor die doelgroep opnemen in de agenda.”

Lhbtiq+-belangenvereniging COC Midden-Nederland was nauw betrokken bij het opstellen van de Regenboogagenda in Nieuwegein. Ook daar horen ze verhalen van lhbtiq+’ers die in de stad worden uitgescholden, gepest, buitengesloten of zelfs te maken krijgen met fysiek geweld. “Dat is hartverscheurend”, aldus voorzitter Laura van Nieuwenhuijze.

‘Ambitieuze agenda’
Over de Regenboogagenda zegt ze: “Ik ben trots op wat er ligt. Nieuwegein komt van ver en heeft lang van alles laten liggen. Dit is echter een ambitieuze agenda die verdergaat dan in veel andere gemeenten. De wethouder (Jan Kuiper, red.) heeft de goede drive te pakken. Maar inderdaad: Nieuwegein moet wel echt aan de bak. Die agenda ligt er nu, dus let’s do it.”

Meer dan 6 procent van de inwoners in Nieuwegein bestaat uit lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queer, aseksuele en panseksuele personen. Dat komt neer op zo’n 4100 mensen.

Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau denken Nederlanders steeds positiever over lhbtiq+-personen. Tegelijkertijd vindt bijna een derde van de Nederlanders het ‘aanstootgevend’ als twee mannen met elkaar zoenen op straat en denkt één op de vijf dat er ‘iets mis is’ met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Ook is ‘homo’ volgens het SCP nog altijd het meest gebruikte scheldwoord op scholen.

In de zomer van 2020 kwam Nieuwegein overigens internationaal in het nieuws: de gemeente zette een streep door de vriendschap met de Poolse stad Pulawy, nadat die stad een homovrije zone instelde. Wethouder plakte regenboogstickers op de welkomstborden over de naam Pulawy om een statement te maken.

Daarmee zette Nieuwegein volgens het COC een “goede en vooruitstrevende eerste stap”. “Maar het is heel belangrijk om niet uitsluitend de regenboogvlag te hijsen en dat soort dingen, maar verder te gaan dan dat.” D66’er Tom Verhoeve beaamt dat en besluit: “Het is hartstikke mooi dat we die regenboogvlaggen en regenboogzebrapaden hebben, maar het moet niet bij symboliek blijven.”

Geen geld
Vanavond praten raadsleden dus met het college over de Regenboogagenda. Op de vraag waarom het opstellen van de agenda bijna vier jaar heeft geduurd, laat de gemeente namens verantwoordelijk wethouder Jan Kuiper (CDA) weten dat er eerder nog geen geld was vrijgemaakt om mensen en middelen in te kunnen zetten.

Ook valt te lezen in de reactie: “Er is echter wel al die tijd actief inzet gepleegd op het expliciet zichtbaar maken dat Nieuwegein een inclusieve gemeenschap is die zich hardmaakt voor de emancipatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Denk hierbij aan de regenboogzebrapaden, Pulawy, het songfestival, aandacht op de scholen en de regenboogvlaggen.”

Over de positie van lhbti’ers in Nieuwegein zegt de wethouder: “In Nieuwegein kun je zijn wie je bent en kun je daarvoor ook uitkomen. Maar dit betekent niet dat het al op alle plekken altijd voor elkaar is. (…) Elk negatief signaal is er één teveel. Dus blijft extra aandacht en extra inspanning nodig. Zeker weten.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Blijdschap om Regenboogagenda in Nieuwegein, maar ‘nu tijd voor actie’

  1. Jan Bakker

    Nuwegein van mevrouw Bakhtali stemt tegen de regenboogagenda. Waarom? Is haar achterban tegen homoseksualiteit?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk