De Nieuwegeinse schaapsherder John Sterreburg, die met zijn kudde door Nieuwegein trekt, laat weten dat twee van zijn schapen getroffen zijn door het blauwtongvirus. Op Facebook laat John weten er ‘moedeloos van te worden.’
Het ziekteverloop van het blauwtongvirus lijkt dit jaar wel een stuk milder, nu veruit de meeste schapen en runderen zijn gevaccineerd. Dit blijkt uit de eerste bevindingen van de gezondheidsdienst voor dieren Royal GD, die de verschijnselen onderzoekt in opdracht van het ministerie van Landbouw. Volgens de onderzoekers zijn er wel grote verschillen per bedrijf.
Vorig jaar verloor herder Sterrenburg 38 schapen aan het blauwtongvirus. Eind verleden jaar was hij zeer stelling over de noodzaak van het inenten van zijn schapen. Toen liet hij weten dat als er niet ingeënt gaat worden dat hij er mee moest stoppen. Gelukkig valt de schade mee dit jaar nadat zijn schapen zijn ingeënt. Ondanks het vaccin, is er inmiddels toch een schaap van zijn kudde overleden aan het virus. ‘Het is afwachten hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen in de kudde en wat hier de gevolgen van zijn’ aldus Sterrenburg.
Op de acht schapenbedrijven die worden onderzocht “loopt het aantal zieke dieren snel op, soms tot meer dan de helft binnen twee weken tijd”, aldus Royal GD. Wel ziet de dienst een ander ziektebeeld dan vorig jaar. Bij schapen die besmet raken met het blauwtongvirus, is kreupelheid veruit het meest geziene verschijnsel.
In de provincie Utrecht valt het aantal besmettingen deze zomer nog mee. Afgelopen maandag waren er volgens de NVWA vijftien bedrijven in de provincie waar minstens één blauwtongbesmetting was vastgesteld. Dat is overigens wel een stuk meer dan een week eerder. Toen ging het nog om zes bedrijven. Kreupelheid is nu het meest voorkomende symptoom bij schapen die besmet raken met het blauwtongvirus. Royal GD wijst erop dat naast blauwtong ook de rode lebmaagworm ziekte speelt, die vergelijkbare symptomen vertoont.
De voorlopige resultaten van het vaccineren van de schapen laten zien dat het inentingsprogramma tegen blauwtong een positieve impact hebben op het ziekteverloop. ‘Voortdurende monitoring en onderzoek blijven wel essentieel om de verspreiding van het blauwtongvirus onder controle te houden’ aldus Royal GD.
John Sterrenburg laat zijn schapen vrij om te grazen in Nieuwegein