Blauwschimmelkaasdip met witlofblaadjes

Deze week een eenvoudig en snel te maken recept uit de categorie Borrelhapjes. Het is bij ons op feestjes altijd weer een succes. Wie dit gerechtje nog niet kent vindt de witlof om mee te dippen soms wat “bedenkelijk”. Maar de combinatie van deze gezonde, knapperige groente met de zachte en, door de blauwe kaas, toch ietwat pittige kaasdip is juist verrassend lekker. Het recept komt van mijn zus, expert op borrelhapjesgebied, die het jaren geleden al van een goede vriendin kreeg. Nodig voor een lekker schaaltje vol:
125 g Danish Blue kaas
125 ml crème fraîche
klein scheutje gemberstroop
twee mooie struikjes witlof. Extra: evt. een (staaf)mixer; een leuk schaaltje Prak de Danish Blue, de crème fraiche en de gemberstroop heel fijn tot een smeuïge massa of meng het met de staafmixer.
De massa moet dik genoeg zijn om witlofbladen rechtop te laten staan.
Haal eventueel lelijke blaadjes van de witlof, zodat je de echt mooie overhoudt, ook de kleine.
Neem een leuk schaaltje en doe daar het kaasmengsel in.
Het kaasmengsel moet hoog genoeg in de schaal komen om de witlofblaadjes rechtop te kunnen laten staan.
Steek de witlofblaadjes aan de buitenrand van de schaal in de kaas alsof het de bladen van een bloem zijn, de grote aan de buitenkant en naar binnen toe de kleinere.
Overgebleven blaadjes serveer je op een schaaltje naast de dip.
Schep steeds met de bolle onderkant van een witlofblaadje een beetje kaasdip uit de schaal en eet het samen op.
Serveer eventueel dungesneden plakjes knapperig stokbrood bij deze dip, of gewoon wat borrelcrackertjes. Vegetarisch borrelgerechtje.
Tijd: ca. 10 minuten
Bron: Pia en Linda Tip
Deze kaasdip is ook een perfecte dressing voor een (witlof)salade. Verdun hem dan wel een beetje met wat yoghurt of een paar eetlepels melk. Weetje
Blauwaderkaas of blauwschimmelkaas is kaas die geïnjecteerd wordt met de schimmel Penicillium roqueforti voordat men de kaas laat rijpen. De basis van de kaas is veelal koemelk, maar kan ook schapenmelk zijn (Roquefort). Danish Blue (of Danablu) komt uit Denemarken, Roquefort en Blue d’Auvergne komen uit Frankrijk, Gorgonzola uit Italië en Stilton is Engels. Zelfs in Nederland hebben we onze eigen blauwschimmelkaas, de Blue de Hollande. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk