Bitcoins zijn het afgelopen jaar minder populair geworden. De munt heeft te kampen met imagoproblemen. Zo werd er bericht over oplichters die in de munt handelden, overheidsbeslissingen die negatief uitpakten en tegenvallende resultaten. Inmiddels is ook de Nieuwegeinse Bitcoinminershop verdwenen. Hoewel de cryptomunt aan populariteit verliest, zien experts toch nog mogelijkheden om het imago van Bitcoins op te vijzelen.
Bitcoinminershop in Nieuwegein
De (web)winkel Bitcoinminershop had een vestiging in Nieuwegein. Bij de eigen vestiging konden geïnteresseerden langskomen voor persoonlijk advies over de cryptocurrency. Klanten konden er speciale apparatuur kopen om Bitcoins te ontginnen. Het grote publiek maakte op deze manier kennis met bitcoins.
Dat is nu vergane glorie. Steeds minder mensen lijken geïnteresseerd in Bitcoins en de winkel moest sluiten. Dat er minder interesse voor is, heeft niet alleen te maken met het feit dat miners steeds moeilijker Bitcoins kunnen delven.
Negatieve berichtgeving
Bitcoin heeft te kampen met negatieve berichtgeving. Ook in Nieuwegein is dit het geval. Vorig jaar verscheen nog een bericht over twee verdachten uit Nieuwegein die mensen oplichten middels een bedrijf met professionele website en moderne software. Het bedrijf deed zich voor als beleggingsmaatschappij, die zeer succesvol zou zijn in valuta en cryptocurrency als Bitcoin. In zeven maanden zouden ze bijna 60.000 euro hebben verduisterd.
In 2018 stonden nog vier Nieuwegeiners terecht voor het oplichten van huizenkopers en het witwassen van honderdduizenden onrechtmatig verkregen euro’s. Dat gebeurde middels een wisseltruc, waarbij vals geld werd geruild voor echt geld. Door een fictieve aanbetaling te doen kregen ze huizen en hotels in bezit. In feite bleek er niets overgemaakt te zijn. Na een beklonken vastgoeddeal maakte de hoofdverdachte een aanbetaling over, maar de tegenpartij moest 1,5 miljoen euro in bitcoins terugstorten. Op die manier werd geld witgewassen en werden tegenpartijen opgelicht.
Voordelen Bitcoins
Bitcoins hebben niet alleen maar nadelen, maar uiteraard ook voordelen. Transacties verlopen met slechts een muisklik: het is net zo snel als het verzenden van een e-mail. Daarnaast gelden er geen transactiekosten als bitcoins van het ene naar het andere Bitcoin-adres worden overgeschreven. Bij een klassieke bank is dit wel het geval. Bij bitcoins en andere cryptomunten komt geen bank kijken. De software is de tussenpersoon. Op die manier maken gebruikers op een relatief eenvoudige manier geld naar elkaar over.
De website Wallets.nl hoopt dat Bitcoin weer een positief imago krijgt. De website stelt dat veiligheidsproblemen grotendeels kunnen worden aangepakt door met veilige hulpmiddelen te werken. Een hardware wallet zou bijvoorbeeld diefstal van de virtuele munteenheid kunnen voorkomen. Een hardware wallet is een apparaat waarin cryptomunten worden opgeslagen als een soort portemonnee. Alleen de eigenaar van de munt kan een dergelijke portemonnee ontgrendelen.
Steeds meer mensen kiezen voor een offline opslagmethode, omdat er al voor miljoenen aan Bitcoins op grote beurzen zijn gestolen. Tegenwoordig komen steeds meer fabrikanten van deze methoden met mogelijkheden om onder meer het aflezen van een pincode moeilijker te maken. Ook kunnen gebruikers instellen dat ze twee keer moeten inloggen voordat er toegang wordt gegeven tot de cryptomunten.