Binnenstad ‘Een beetje dom’

Wethouder van Linge en zijn collega’s zal het geen vreugde leveren. Na een moeilijke bespreking met Corio op 19 maart werden in de avond van maandag 22 maart de fractievoorzitters ingelicht over de besprekingen. Die resultaten na die lange vergadering waren in feite buitengewoon negatief. De zogenaamde doorbraak was een kwestie van toegeven en gaat de burgers vermoedelijk veel geld kosten. Immers de uitgaven voor parkeren worden verhoogd en de inkomsten voor het totaalplan worden minder. Daarnaast heeft het college zo te zien geen idee over wat er nog allemaal met Corio uit te onderhandelen valt; hoe lang dat gaat duren en wat men daarmee denkt te bereiken. Redelijk zorgwekkend!

En dan op 23 maart in het UN een hele rij van artikelen. Op pagina 11 raadt Deloitte de gemeente een second opinion over het centrum aan! Het advies is zo ongeveer hetzelfde als van de VSP en sommige andere partijen. Krijg je die kantoren wel verkocht. Heb je de subsidies wel juist berekend. Zijn de reserves van het grondbedrijf wel genoeg. Op pagina 12 gaat het dan verder. “Jongeren ageren rondom het gesneuvelde poppodium”. “Er schijnt geen geld of geen aandacht voor oplossen van knelpunten te zijn”. “En het inwonertal van Nieuwegein blijft maar dalen!” Drie koppen en evenzo veel vraagtekens. Voeg daar aan toe dat in de stad gezegd wordt dat Corio toch niet wil want ze kunnen elders een beter rendement maken (ja ja we hebben burgers die bij Corio in de directiekamer meekijken) en je hebt het als wethouders wel weer gehad voor een paar weken! En dan weten zij nog niet hoe spottend de gemeenteraadsleden en gemeentelijke organisaties van de buurtgemeentes naar Nieuwegein kijken. Houten heeft haar bioscopen en IJsselstein haar binnenstad. Vianen krijgt waarschijnlijk een Makro en Nieuwegein tobt verder! Nieuwegein in de tang van de wet van Murphey?

Soms heb ik het met die wethouders te doen. Bijna tegen beter weten een plan verdedigen dat eenvoudig niet kan kloppen omdat in de hoofdlijnen de zaak al niet klopt, is geen pretje! De vraag is dan ook wie de motor is van het onverminderd doorgaan terwijl achterover zitten en analyseren geboden is! Wie dramt hier door zonder, zo te zien, na te denken? Wanneer je nadenkt kom je al gauw op fundamentele vragen die niet beantwoord zijn.

1) We hebben in Nieuwegein een van de beste winkelcentra van Nederland qua opbrengst per vierkante meter. Dat is waarschijnlijk zo voor Corio en voor de meeste winkeliers. De factor gratis parkeren speelt hier een grote rol. Niet betalen voor parkeren is een nationale sport en mensen lopen onwaarschijnlijke stukken om maar niet te hoeven betalen. Straks redelijk veel betalen voor het parkeren in Nieuwegein gaat gevolgen hebben die nog niet voldoende nagemeten zijn. Voeg daar aan toe dat Kanaaleiland 1½ uur gratis parkeren hanteert. De toekomstige Makro in Vianen waarschijnlijk gratis parkeren toepast, Overvecht gratis parkeren heeft en het te bouwen centrum in Leidsche Rijn waarschijnlijk ook en je ziet dat we een grote hypotheek leggen onder het succes van die vernieuwde binnenstad, althans wat het winkelcentrum betreft.

2) We wilden best een V&D en wat meer winkels, maar we zouden eigenlijk vooral een kloppend stadshart bouwen. Dat idee is volkomen verwaterd in de parkeer- en bereikbaarheidsproblematiek en de steeds hogere kosten en steeds mindere opbrengsten die het plan eigenlijk onuitvoerbaar maken. Zeker ook omdat die financiële tegenvallers afgewenteld worden op die zaken die een kloppend stadshart moeten veroorzaken. Daarop wordt dus bezuinigd! Gewoon omdat het college niet weet hoe het anders moet! En dus krijgen we straks een vergroot winkelcentrum i.p.v. een levendige binnenstad. Dat heeft niets te maken met wat we oorspronkelijk wilden en we betalen met zijn allen er een vermogen voor! ONACCEPTABEL! Geef het geld goed uit en doe wat er beloofd is!

3) Het grondstuk is gewoon te klein om de benodigde inkomsten te verkrijgen en er staat al te veel op. Dat wil zeggen er moet zoveel infra in de vorm van parkeervoorzieningen, op en afritten, omleggen van leidingen en rioleringen geregeld en betaald worden dat de opbrengsten uit verkoop van “kantoorruimte” nooit voldoende zal zijn om andere wensen te betalen. Dit mede omdat we voor de betreffende te verkopen stukken terrein meestal naast de grond ook eerst de opstallen moeten kopen en slopen en dat kost alleen maar meer dan gepland, terwijl in de huidige economische situatie, en die klaart niet een twee drie op, de opbrengsten van de te verkopen terreinen alleen maar onder druk staan! Zo houden we aan de meeste projecten in de binnenstad dus te weinig of helemaal geen geld over. Maken we 45 miljoen verlies. Gebruiken we nog eens een pakket geld uit besparingen en laten we de burgers in 30 jaar tijd 120 miljoen ophoesten voor parkeergarages en meer wanneer Corio het wil! En dan krijgen we tenslotte niet wat ons ooit is beloofd en waar we gezien de enorme kosten toch recht op hebben!

Wat de VSP betreft wordt de sympathie voor de wethouders in kwestie alleen maar kleiner. Zij zouden deze zaken toch ook al lang op een rijtje moeten zetten en hun conclusies moeten trekken? Dat doen ze niet! ‘Een beetje dom’ zou Maxima zeggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren