Bijzondere onthulling bij Museumwerf Vreeswijk

Afgelopen zaterdag 12 oktober vond bij Museumwerf Vreeswijk de onthulling plaats van een beeld van Piet van der Wildt. De beeldend kunstenaar van het Montfoorts Kunstenaars Collectief schonk de sculptuur aan de Museumwerf.

Het kunstwerk, gehouwen uit albast, heet Verbinding. Die naam kwam niet uit de lucht vallen. Piet van der Wildt: “Ik had het beeld al eerder gemaakt en het had nog geen naam. En ik wilde het ook niet kwijt.” Maar het liep anders. De beeldhouwer kwam een aantal maanden terug bij de Museumwerf om zijn broer te helpen met het opknappen van zijn schip. “Wat mij hier direct opviel was de fijne sfeer, de positieve energie en de verbondenheid met elkaar. Dit raakte mij diep. En ineens wist ik dat de Museumwerf de bestemming moest zijn voor het beeld.”

Museumdirecteur Jack Grondel is er blij mee. “Het ontroerde mij dat Piet ons zomaar zijn mooie beeld heeft willen schenken. Het past hier zo goed. Wat mij ook raakte was het feit dat hij onze verbondenheid met elkaar goed heeft gezien en gevoeld. En zo ontstond ook meteen een naam voor het beeldhouwwerk: Verbinding.”

Herdenkingsdag
De onthulling vond plaats aan het slot van de Herdenkingsdag. Dit was ook niet toevallig. Op Herdenkingsdag worden door de Museumwerf in beslotenheid alle overleden medewerkers herdacht, samen met de nabestaanden. Herdenkingsdag is sinds 2021 een jaarlijks terugkerend evenement. Centrale plaats van de plechtigheid vormt het Gedenkzwaard: een zijzwaard van een schip dat in het hart van het museum tegen een muur is geplaatst. Op het zwaard zijn naamplaatjes van de ontvallenen geplaatst. Zo worden deze medewerkers niet vergeten en blijven zij verbonden met de Museumwerf.

Het kunstwerk heeft een plek gekregen naast het Gedenkzwaard en geeft letterlijk vorm aan een diepe, blijvende verbondenheid. Het fraai gevormde, deels doorzichtige beeldhouwwerk wordt geflankeerd door bordje met een toepasselijke dichterlijke tekst:

Wanneer woorden tekortschieten

Laat dan handen spreken

Het ruwste steen polijsten

in verzachtende melodie

Hartverwarmend raken tot in de ziel

Rust brengend voor gedachten

Ruimte voor het gevoel

Dan zijn woorden niet meer nodig

Komen we tot elkaar

Beleven we de mooiste momenten

Dit beeld is gemaakt en geschonken door beeldhouwer

Piet van der Wildt

Hij zag ons werk, raakte ontroerd en vond de bestemming voor zijn beeld

En zo gebeuren er bijzondere dingen bij de Museumwerf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren