Bijzonder bezoek in Museumhaven Vreeswijk

In de historische haven in Vreeswijk ligt een bijzondere passant. Het is een varend woonschip. Op het voordek valt de antieke bakbrommer in het oog. Maar meer nog wordt de aandacht getrokken door de aparte, grijsgroen geschilderde salonachtige opbouw.

D'HortopD'Hortop

De meningen over het scheepje zijn verdeeld. De een vindt het prachtig. Een ander vindt het ronduit een lelijk geval. “Wat doet dit in een historische haven?” wordt er nog wel eens gevraagd. Reden genoeg om dit historische schip voor het voetlicht te halen om haar op juiste waarde te kunnen schatten.

Woningnood
Het bescheiden varende woonscheepje van dichtbij bekijkend, zien we ouderwetse boordlichten tegen een met kleine klinknagels geklonken metalen opbouw. Een dergelijke constructie komt niet vaak voor. De raampartijen hebben een mooie symmetrie. De bovenaan afgeronde kozijnen zijn subtiele afgezet met glas-in-lood. De lichtrand ofwel het lage stuurhutje dat er bovenuit steekt, heeft dat ook. De glazen versieringen geven het woonscheepje een sjieke uitstraling.

De bestemming van dit opgebouwde scheepje met de naam: “D’Hortop”, was Museumwerf Vreeswijk waar ze voor een onderhoudsbeurt op de helling is geweest. Ze heeft maar liefst 500 kilometers afgelegd om daar te komen! Dat is bijzonder. Maar het verhaal achter dit schip is minstens zo speciaal.

Het woonschip blijkt een roemrucht verleden te hebben dat begint bij ingenieur Joh. Apetz die na de Tweede Wereldoorlog terugkwam uit Nederlands Indië. De naoorlogse woningnood in Nederland was groot. Apetz, die geen woonruimte kon vinden, nam het heft in eigen hand. Hij kocht een afgedankte praam en plaatste er een motor in. Vervolgens ontwierp hij deze opbouw die hij in 1947 door de bekende jachtenbouwer Van Lent liet maken. Het geheel werd afgemaakt met een sjiek interieur waarin ook weer glas-in-lood was verwerkt.

Onderwereld
Apetz en zijn vrouw woonden jarenlang op het varende woonscheepje dat hij de naam “Uit en Thuis” gaf en Heemstede als vaste thuishaven had. Na Apetz overlijden in 1968 kwam het schip in Amsterdam terecht. Wilde, niet-geverifieerde verhalen melden dat het Britse countryduo Grant & Forsyth erop heeft gewoond. Daarna prostituees. Zeker is wel dat het schip in de onderwereld belandde nadat Maurits de Vries alias Zwarte Joop -eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso- haar kocht als onderkomen voor zijn bodyguard. Zwarte Joop legde het schip in een sloot naast zijn villa in het Baambrugse Zuwe. Maar een woonboot zomaar ergens neerleggen, dat kan in ons waterrijke landje niet. Provincie Utrecht stuurde het schip weg waarna ze, onder verschillende eigenaren, over de Vinkeveense Plassen rondzwierf. Uiteindelijk belandde ze, zwaar verwaarloosd en ontdaan van haar mooie, originele interieur in een smalle sloot achter een schuur. In een vlaag van opruimwoede maakte de terreineigenaar afspraken met de sloper.

Verliefd
En hier begint het avontuur van huidige eigenaar Philip Davis. We schrijven het jaar 2013. Davis is op zoek naar een sleepboot als zijn oog op een kleine advertentie met foto valt. Totaal niet op zoek zijnde naar een woonboot, gaat hij toch kijken…. Ondanks haar deplorabele toestand raakt Davis op slag verliefd op het schip. En dan is er geen houden meer aan. Voor iets meer dan de oud-ijzerprijs koopt hij het verdrietige stuk roest vlák voordat de sloper zijn werk zou hebben gedaan. Davis verandert de scheepsnaam in “D’Hortop”.

Het eerste dat de aandacht krijgt is het fundament -het onderschip- van zijn varende woning. Dat móet eerst in orde zijn voordat hij überhaupt aan de restauratieklus van de opbouw en het interieur begint. En dus zet hij koers naar Museumwerf Vreeswijk. Voor vertrek trekt hij nog wel even een zeil onder het casco door zodat, als het mis mocht gaan, hij het schip met een flinke pompinstallatie boven water kan houden. Dat scenario doet zich gelukkig niet voor maar als het schip bij de Museumwerf de helling wordt opgetrokken, trekt er een scheur in het casco van maar liefst 30 centimeter lang… De schrik zit er even goed in maar Davis laat zich niet uit het veld slaan. Zijn twee rechterhanden weet hij goed te gebruiken. Samen met het werfpersoneel repareert hij het onderschip. Nu het drijvende fundament in orde is, begin hij aan de omvangrijke restauratieklus van de opbouw, waarbij hij en passant een stuk van ons maritieme erfgoed weet te behouden.

Na voltooiing dringt een langgekoesterde wens zich op: trekken door Frankrijk met zijn D’Hortop. Aldus geschiedde.

In Reims stuit Davis op een nieuwe liefde: Catherine. Haar woonplaats wordt de thuishaven van Davis en D’Hortop. Inmiddels is het tijd geworden voor periodiek scheepsonderhoud. En zo komt het dat dit bijzondere historische varende woonschip helemaal vanuit Reims naar de Museumwerf in Vreeswijk is getrokken. De terugtocht naar la belle France laat nog een ruime maand op zich wachten waardoor D’Hortop een tijdelijke plek heeft gekregen in de Vreeswijkse historische haven. Het geeft ons een mooie gelegenheid om nog even van D’Hortop te kunnen genieten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren