Leerlingen die op school niet goed mee kunnen komen met één of meer vakken hebben vaak veel baat bij het krijgen van bijles. In de klas heeft de docent vaak niet genoeg tijd om leerlingen die niet goed nee kunnen komen extra aandacht te geven. Als je als kind de lesstof niet snel genoeg oppikt ontstaat er een achterstand. Die loop je dan vaak ook niet meer in. Het gevolg is dat de cijfers achterblijven. In het ergste geval blijft de leerling zitten en moet een jaar overdoen, terwijl de prestaties bij andere vakken wellicht wel goed zijn. Dat is natuurlijk heel erg zonde. Vaak kan een achterstand worden opgelost met bijles. Bijles wordt geven door studenten, maar soms ook door gepensioneerde docenten of anderen die het leuk vinden om kennis over te brengen.
Aan wie geef je bijles?
Je kunt bijles geven aan leerlingen op de basisschool of op het voortgezet onderwijs, soms ook aan leerlingen op het mbo. De bijles wordt soms gegeven op een locatie die door het bijlesinstituut wordt gehuurd of op school. Je geeft dan bijles aan een klein groepje van hooguit 8 leerlingen. Maar er zijn ook bijlesinstituten die individuele bijles aanbieden. Het kan dan zijn dat je bijles geeft bij de leerling thuis. Meestal is bijles eens per week, maar ook hier kan van worden afgeweken. Het kan dus zijn dat je meerdere keren per week bijles geeft aan een leerling.
Overleg met de school
Je hebt bij het geven van bijles in eerste instantie te maken met de leerling en zijn of haar ouders. Maar vrijwel altijd wordt bijles ingezet in nauw overleg met de school. De leerkracht kan oefen materiaal verstrekken dat bij de bijles gebruikt wordt. Op die manier weet je zeker dat de leerling dezelfde lesstof krijgt als op school. Door deze goede aansluiting gaan de resultaten hopelijk snel de goede kant op. De school zal de prestaties bij toetsen en dergelijke graag delen, zodat je als bijlesdocent weet op welke punten de leerling extra aandacht nodig heeft. Vaak is het mogelijk om contact te hebben met de docent op school om het bijles geven zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de lessen op school.
Hoeveel verdien je met bijles geven?
Het uurloon dat je verdient hangt af van een aantal factoren. Het is van belang of je individueel lesgeeft of aan een kleine groep en hoeveel uren per week je ingezet wordt voor bijles. Ook per instituut kan het uurloon verschillen. Sommige instituten gaan voor exclusiviteit. De ouders betalen een hogere vergoeding voor de bijlessen maar krijgen daar natuurlijk ook wat voor terug. Dat wordt dan ook vertaald in de beloning die de bijlesdocenten ontvangen. Je uren kun je doorgaans afstemmen op die waarop je college volgt als je student bent. Maar ook als je dit werk doet na je pensioen om in combinatie met een andere baan kunnen de uren in overleg worden ingevuld.