Bewoners van Historisch Jutphaas Starten Petitie tegen Nieuw Ontwerp Herenstraat-Utrechtsestraatweg

Bewoners van het historische Jutphaas hebben een petitie gelanceerd tegen het nieuwe ontwerp van de herinrichting van de Herenstraat-Utrechtsestraatweg. In een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders uiten zij hun zorgen en vragen zij dringend aanpassingen om de veiligheid, klimaatbestendigheid en het historisch karakter van hun buurt te waarborgen.

Op maandag 8 juli werd het ontwerp gepresenteerd aan de bewoners. “Met gemengde gevoelens kijken wij hierop terug,” aldus de brief. De bewoners menen dat het huidige ontwerp onvoldoende rekening houdt met de specifieke behoeften en uitdagingen van het historische Jutphaas. “Inmiddels zijn wij hier al sinds 2018 over in gesprek. We hebben de afgelopen jaren documenten ingezien die teruggaan tot 1970 en telkens worden dezelfde aandachtspunten benoemd. In het ontwerp zien we deze echter onvoldoende terug.”

Veiligheid op Straat
Een van de grootste zorgen van de bewoners betreft de verkeersveiligheid. De huidige inrichting van de Herenstraat en Utrechtsestraatweg moedigt hoge snelheden aan, wat leidt tot gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers. “Elektrische fietsen, scooters, motoren en automobilisten passeren nu al met snelheden boven de 30 km/h, oplopend tot 50 km/h en zelfs uitschieters daarboven,” stelt de brief. Om dit probleem aan te pakken, pleiten de bewoners voor snelheidsremmende maatregelen zoals een uitgestrekt plateau over de lengte van de vlonder tot voorbij de rode brug, ruwe wegdekstructuren zoals klinkers, en optische versmallingen.

Klimaatbestendigheid
Daarnaast uiten de bewoners hun zorgen over de klimaatbestendigheid van de buurt. Jutphaas is zwaar versteend, wat leidt tot onaangename verblijfsomstandigheden bij hitte en wateroverlast bij hevige regenval. De bewoners roepen op tot meer groen in het ontwerp, inclusief bomen en bloemperken. Ze stellen voor om parkeerplekken te verplaatsen om ruimte te maken voor meer groenvoorzieningen, met name bomen. De gemeente heeft nu zelfs twee parkeerplekken extra ingetekend.

Historisch Herstel
De bewoners wijzen ook op de noodzaak om het historische karakter van Jutphaas te verbeteren. Ondanks eerdere toezeggingen is er weinig gedaan om de historische uitstraling van de wijk te herstellen. Ze pleiten voor de terugkeer van historische straatverlichting, klinkerbestrating en de groene laanstructuur. “Tijdens de buurt-barbecue van september 2023 benadrukte wethouder Van Engelen nogmaals het belang van herstel van de historische uitstraling,” aldus de brief.

De petitie vraagt de gemeente om samen met de bewoners te werken aan een ontwerp dat recht doet aan de geschiedenis en potentie van dit unieke stukje Nieuwegein. Overigens inclusief het Sluisje en de Armensteeg. “Het gaat hier om een plek waar elke Nieuwegeiner trots op mag zijn,” zo schrijven de bewoners. Ze worden daarin bijgevallen door ondernemers en bezoekers van Jutphaas. Ze hopen dat hun betrokkenheid en de petitie zullen bijdragen aan een toekomstbestendig en historisch verantwoorde herinrichting van hun buurt. Een plek waar iedereen weer graag komt.

Ondertekening
De brief is ondertekend door het Bewonerscollectief Jutphaas, dat zich inzet voor het behoud en de verbetering van de leefbaarheid in hun historische wijk in nauw overleg met ondernemers, historici en andere gebruikers en genieters van de plek.

Onderteken de Petitie
Het Bewonerscollectief Jutphaas roept alle inwoners van Nieuwegein en sympathisanten op om de petitie te ondertekenen. Uw steun is van groot belang om samen een veilige, groene en historisch verantwoorde herinrichting van de Herenstraat-Utrechtsestraatweg te realiseren. Onderteken deze petitie en laat uw stem horen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk