Bewoners Huis de Geer worden ‘wel gehoord maar niet begrepen!’

Al tientallen jaren rijden er sneltrams pal achter de woningen langs in de wijk Huis de Geer. Hinder hebben de bewoners niet of nauwelijks ondervonden, tot de nieuwe trams kwamen.

‘Met de komst van de nieuwe trams begin 2021 ervaren wij veel overlast. Wij hebben ons verdiept in de feiten. Die feiten geven aanleiding om actie te ondernemen en vragen de gemeente Nieuwegein en de provincie om de overlast van het geluid van de nieuwe tram terug te dringen’ aldus wijkbewoners Frans Kofflard eerder tegenover onze redactie. Kofflard woont aan de De Bruijnstraat in Huis de Geer en het dossier van de geluidshinder van de trams wordt dikker en dikker.

Om ook na de zomervakantie aandacht te vragen voor de probleem met de geluidshinder van de trams hebben de bewoners maar weer een e-mail gestuurd naar de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Nieuwegein en vertegenwoordigers van de provincie Utrecht.

Kofflard: ‘Wij weten dat er actie wordt ondernomen. Wij weten dat er geluidsdempers op de trams worden geïnstalleerd en de rails zal worden gesmeerd. Wij weten dat er metingen zullen worden gedaan om het effect van die maatregelen in kaart te brengen. Er komt vast een mooi getal uit dat in de komende gedachten wisselingen met ons zal worden gedeeld. En daar zit nu precies ons dilemma.’

De gesprekken die reeds eerder met de gemeente Nieuwegein en met de vertegenwoordigers van de provincie zijn gevoerd gaan over feiten, over decibellen, over normen voor geluid en geluidskaarten. ‘Wij begrijpen dat. Het is immers het enige objectieve criterium om het geluid en de hinder daarvan te beoordelen’ aldus Kofflard. ‘Maar ergens steekt het. Wij worden gehoord, maar voelen ons tegelijkertijd niet begrepen.’

De bewoners laten weten dat in de techniek van het meten de emotie van overlast niet wordt meegenomen. Met bovenstaande video willen de bewoners langs de trambaan laten voelen hoe de geluidsoverlast voor hen voelt.

Hierboven een korte video die gemaakt is in de woning van een wijkbewoner. Het is een opname terwijl de tram langs rijdt als er TV wordt gekeken. Het geluid van de televisie wordt op een gegeven moment volledig overstemd door het geluid van de trams. En dat 260 keer per dag.

‘Keer op keer is het passeren van de tram een meer dan onaangename onderbreking van het normale. Die onderbrekingen gaan opspelen. Ze gaan irriteren. En tasten het welzijn en het woongenot aan’ aldus Kofflard tegenover onze redactie.

De bewoners laten weten dat als de maatregelen er toe leiden dat zij elkaar kunnen blijven horen als zij in de tuin zitten of de televisie kunnen blijven horen als zij binnen zitten, dat dat dan voor hen prima is, maar vooralsnog worden de bewoners wel gehoord maar niet begrepen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren