Bewoners en Historische Kring Nieuwegein roepen op tot herziening ontwerp doorfietsroute Jutphaas

De bewoners van Jutphaas blijven zich sterk maken voor het behoud van het historisch karakter van hun wijk en vragen aandacht voor verkeersveiligheid en vergroening bij de geplande doorfietsroute.

Tijdens de Avond van de Stad hebben zij hun zorgen kenbaar gemaakt over het huidige ontwerp van de route die door het beschermde dorpsgezicht loopt. Daarnaast werd een petitie met 200 handtekeningen overhandigd, waarin de bewoners pleiten voor een veilig, groen en historisch verantwoord ontwerp. Henk Valkenet, voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein, gaf in zijn toespraak een uitgebreide toelichting op het historische belang van het Herenstraattracé.

Gebrek aan bewonersparticipatie
Berend Nannes, woordvoerder van de bewoners van Jutphaas tijdens deze avond, uitte de frustratie over wat er gedaan is met de input die is opgehaald tijdens de participatie. “Buurtparticipatie is altijd een speerpunt geweest van de Gemeente Nieuwegein, maar bij de herinrichting van de doorfietsroute zien wij dit niet terug. Ondanks de betrokkenheid van de bewoners tijdens de eerste presentatie in februari, is er nauwelijks iets gedaan met onze input,” aldus Nannes.

Belangrijke aspecten zoals verkeersveiligheid en vergroening zijn volgens hem onvoldoende meegenomen, terwijl er zelfs extra parkeerplaatsen zijn ingetekend, wat haaks staat op de wens om het historisch aanzicht te versterken door het terugplaatsen van de laanstructuur met bomen.

Drie cruciale punten voor herziening
De bewoners vragen de gemeente en provincie om op drie punten bij de herziening van de doorfietsroute nadrukkelijk rekening te houden:

  1. Vergroening: De aanwezigheid van groene ruimtes draagt bij aan de leefbaarheid en gezondheid van de wijkbewoners en gebruikers van de plek. Bomen dragen bij aan minder hittestress en betere afwatering. Hoewel er ruimte is voor 17 bomen aan de waterkant, zijn er 4 ingetekend.
  2. Verkeersveiligheid: De drukke dorpskern vraagt om een veilige infrastructuur voor alle weggebruikers, zowel fietsers als voetgangers. Het huidige ontwerp richt zich voornamelijk op de fietser. Rond de vlonder en de Rode Brug worden onvoldoende verkeersremmende maatregelen genomen.
  3. Behoud historisch aanzicht: Nannes gaf hiervoor het woord aan Henk Valkenet,
    voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein, die het historisch belang van de
    Herenstraat onderstreepte.

Vier V’s voor Jutphaas
Henk Valkenet, sinds 1965 inwoner van Jutphaas, benadrukte in zijn toespraak het belang van het Herenstraattracé. Hij nam de aanwezigen mee naar een belangrijke gebeurtenis uit 1122, toen de Rijn werd afgedamd, wat leidde tot de aanleg van de Nye Rijn, een kanaal dat het fundament legde voor de ontwikkeling van Jutphaas. “De Herenstraat heeft door de eeuwen heen een cruciale rol gespeeld in de verbinding tussen Utrecht en de rest van het land,” aldus Valkenet.

Hij wees op het historisch belang van de route die ooit diende als de “Route Impériale Premier Classe Numero 2″ in de tijd van Napoleon en later werd ingedeeld als “Groote Weg der Eerste Klasse” door koning Willem I. Valkenet benadrukte de behoefte aan herstel van het oorspronkelijke dorpsbeeld, met klinkerbestrating, het terugbrengen van bomen aan weerszijden van de weg en het verbeelden van de vroegere tramrails met een andere kleur stenen. Dit zou volgens hem niet alleen het verleden eer aandoen, maar ook bijdragen aan de vier belangrijke V’s: vervoer, veiligheid, vergroening en verleden. De bewoners van Jutphaas omarmen deze visie.

Verzoek aan de gemeenteraad
De bewoners en de Historische Kring Nieuwegein roepen de gemeenteraad op om de plannen grondig te herzien. Zij pleiten voor een integrale benadering waarbij ook omliggende gebieden zoals de Armensteeg en ’t Sluisje worden meegenomen in de herinrichting van historisch Jutphaas. Daarbij moet volgens de bewoners het herstel van het historisch aanzicht prioriteit krijgen, naast het waarborgen van verkeersveiligheid en vergroening.

“We willen een wijk die niet alleen functioneel is, maar ook mooi en veilig. Toekomstbestendig. Een wijk waar het historische karakter wordt gerespecteerd,” aldus Nannes. “Wij rekenen op de steun van de gemeenteraad om dit te realiseren.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk