Beursfabriek langer open voor asielzoekers en nieuwe opvang Newtonbaan in behandeling

Het college heeft het voornemen om de noodopvang in de Beursfabriek te verlengen tot de geplande opvanglocatie aan de Celsiusbaan 8 gereed is. Op deze manier kan een deel van de asielzoekers straks vanuit de Beursfabriek doorverhuizen naar de opvanglocatie aan de Celsiusbaan. ‘Zij zijn inmiddels bekend in Nieuwegein en het is fijn voor hen als ze in Nieuwegein kunnen blijven. De overige asielzoekers verhuizen vanaf half oktober naar opvanglocaties buiten Nieuwegein’ aldus het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad van Nieuwegein. Om de noodopvang in de Beursfabriek langer open te houden, moet opnieuw een vergunning worden aangevraagd. Dit is inmiddels gebeurd.

Noodopvang Celsiusbaan
In een leegstaand kantoorpand aan de Celsiusbaan 8 op bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers wordt eind 2024 een noodopvanglocatie geopend. Deze opvanglocatie biedt ruimte aan maximaal 200 asielzoekers. Een deel van de asielzoekers die op dit moment worden opgevangen in de Beursfabriek kan straks naar de Celsiusbaan verhuizen.

Afschalen noodopvang Beursfabriek
Op dit moment verblijven 300 asielzoekers in de noodopvang in de Beursfabriek. De noodopvang zou tot 18 oktober 2024 open blijven. Het college houdt de noodopvang in de Beursfabriek langer open zodat de groep die verhuist naar de Celsiusbaan niet eerst naar een andere locatie hoeft te verhuizen. Dit is grotendeels de groep die als eerste naar de Beursfabriek is gekomen. Zij zijn inmiddels bekend in Nieuwegein, betrokken bij activiteiten en een deel van hen heeft (vrijwilligers)werk gevonden. Voor de overige asielzoekers die op dit moment in de Beursfabriek worden opgevangen, zoekt het COA een nieuwe opvanglocatie. Zodra alle asielzoekers zijn verhuisd, sluit de noodopvang in de Beursfabriek.

Gesprek met de buurt
Het college van B&W: ‘Zoals eerder is afgesproken, gaan we opnieuw met de buurt in gesprek op het moment dat er iets wijzigt. Ook al horen we nauwelijks negatieve signalen over de noodopvang in de Beursfabriek. Tijdens een inloopbijeenkomst delen we graag onze overwegingen om de opvanglocatie langer open te houden en geven we meer informatie over wanneer de noodopvang definitief zal sluiten.’

Inmiddels is een buurtbericht verstuurd aan direct betrokkenen in de Blokhoeve en een deel van Zuilenstein, tot aan de Sweelincklaan In het buurtbericht worden de omwonenden uitgenodigd voor een inloop op woensdag 9 oktober van 19.30 tot 20.30 uur in het NBC aan de Blokhoeve 1 in Nieuwegein.

Tijdelijke opvanglocatie COA Newtonbaan
Inmiddels is ook bekend dat een tijdelijke opvanglocatie van het COA voor 97 personen voor een periode van maximum 10 jaar aan de Newtonbaan 3 en 4 te Nieuwegein gaat komen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is landelijk bezig om zo spoedig mogelijk tijdelijke opvangplaatsen te realiseren. Hiervoor worden onder andere tijdelijke opvanglocaties ingericht. Binnen de asielketen worden momenteel alle zeilen bijgezet om koste wat kost te voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin crisisopvang nodig is.

Het COA wil gebruik maken van twee kantoorgebouwen aan de Newtonbaan 3 en 4 in Nieuwegein. Het betreft in totaal een opvangcapaciteit voor 97 personen voor een periode van maximum 10 jaar. De Newtonbaan 3 is beoogd voor een reguliere opvang van 47 personen. In de Newtonbaan 4 worden 50 AMV’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) opgevangen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen januari en maart 2025. Indien mogelijk wil COA de gebouwen 3 en 4 in maart 2025 al in gebruik nemen.

Meer informatie volgt spoedig op deze website.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk