Betere Buurten, het buurtvernieuwingsprogramma dat mét bewoners een vernieuwingsplan voor de buurt maakt, kiest creatieve oplossingen om ook in coronatijd bewoners te betrekken. In Kerkveld neemt het team bewoners mee op een digitale buurtsafari om te ontdekken wat er anders kan en in Schansen-Zuid werden filmpjes gemaakt met uitleg over de laatste versie van het ontwerp.
De Betere Buurtenprojecten in Kerkveld en in Schansen-Zuid maakten eind maart juist plannen om weer de buurt in te gaan. In Kerkveld waren de bewoners al uitgenodigd voor verschillende bijeenkomsten in de buurt. Dat werd allemaal afgeblazen. Nadat de bewoners waren ingelicht en de teamleden hun thuiswerkplek op orde hadden werden er nieuwe plannen gemaakt.
Wethouder Jan Kuiper
Contact met de buurt
Wethouder Jan Kuiper: “De kracht van Betere Buurten ligt in het contact met de buurt. We kunnen de projecten niet maanden stilleggen, maar we kunnen deze buurtvernieuwingsprojecten ook niet doen zonder bewoners te spreken, samen initiatieven te starten en sámen te werken aan een vernieuwingsplan voor de buurt. Gelukkig waren er veel goede en creatieve ideeën en die komen nu allemaal samen, online en offline.”
Kerkveld
“In Kerkveld staan we nog aan het begin van het project,” vertelt projectleider Koen Baart: “we hadden bewoners net uitgenodigd voor verschillende buurtbijeenkomsten. We hebben bewoners in mei uitgenodigd om digitaal en per post mee te doen, als alternatief. Ze kunnen een opmerking achterlaten op een digitale kaart, een vragenlijst over hun beleving van de buurt invullen en via de buurtbrievenbus op Kerkveld suggesties achterlaten. Daarnaast hebben we voor kinderen en jongeren een bouw- en ontwerpwedstrijd georganiseerd. Omdat dat toch minder opleverde dan buurtbijeenkomsten, gaan we nu digitaal de wijk in: deelnemers loggen in en kijken mee met één van onze collega’s die door hun eigen straat en buurt loopt. Ze mogen alles bespreken wat we onderweg tegenkomen en worden daarbij begeleid door onze ontwerpers. De eerste test is al gedraaid met enkele enthousiaste bewoners en dat leverde al veel op. We hopen dat veel mensen meedoen met de drie digitale buurtsafari’s.”
Schansen-Zuid
In Schansen-Zuid zit het vernieuwingsplan in de afrondende fase. Er zouden feestelijke bijeenkomsten georganiseerd worden om het ontwerp voor de laatste keer te presenteren aan de buurt.
Projectleider Annemarij Swart: “En toen was er corona… Geen ruimte meer voor onze buurtfeestjes helaas. Omdat we uit deze buurt al weten dat mensen online niet zo actief zijn, wilden we de bijeenkomsten in eerste instantie uitstellen. Maar uiteindelijk duurde dat toch té lang. Daarom hebben we nu een mix gemaakt van online en offline. Bewoners hebben een uitgebreid buurtbericht door de brievenbus gekregen, met onder andere een kaart vol foto’s. Naast het voetbalveldje aan de noordkant van Schansen-Zuid hebben we een enorme plaat met het ontwerp opgehangen. Daarnaast hebben we ook een digitale klikbare kaart gemaakt en zeven filmpjes, waarin we uitleg geven over de grootste veranderingen in het ontwerp. Bewoners kunnen via de website reageren, maar mogen mij ook altijd bellen, appen of e-mailen. Hopelijk weten bewoners ons zo te vinden, zodat we echt nog samen de puntjes op de i kunnen zetten voor het definitieve ontwerp.”
Kans voor experimenten
“Het is natuurlijk zonde dat we niet de buurt in kunnen, want dat is de essentie van Betere Buurten,” sluit wethouder Jan Kuiper af: “Maar dit is tegelijkertijd een kans om te experimenteren met verschillende online en offline communicatiemiddelen. Ik denk dat we ook op deze manier hele goede gesprekken met bewoners kunnen voeren. Zo kunnen we in een volgende fase of in een volgende buurt verschillende nieuwe middelen combineren met gelukkig weer gewoon een leuk buurtfeestje.”