Afgelopen zaterdag 13 mei was het feest in de Schansen in Fokkesteeg. Samen met bewoners en betrokkenen zijn er in de buurt onder andere straten en stoepen opnieuw aangelegd, speelplekken opgeknapt, is er een fietsstraat gekomen en nieuw groen aangelegd. Om bewoners te bedanken voor het meedenken, de betrokkenheid en het geduld organiseerde Betere Buurten een feestelijke afsluiting.
Zaterdag was het gezellig druk tijdens het feest in de Schansen. De feestelijkheden verplaatsten zich door de twee buurten met leuke activiteiten op verschillende plekken. Kinderen reden een parcours op bijzondere insecten-skelters, wijkwethouder Guido Bamberg opende de pleinbingo en er was livemuziek van muzikanten uit de buurt. Speciaal voor deze gelegenheid hebben zij een tekst en beat gemaakt over Fokkesteeg.
Veranderingen in de buurt
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de twee buurten waar Betere Buurten aan de slag is gegaan. Naast de straten en stoepen die opnieuw zijn aangelegd, is het groen vernieuwd, zijn de speelplekken opgeknapt en is er een fietsstraat door de hele Schansen gekomen, zodat je gemakkelijk en veilig naar City fietst. Ook is er rekening gehouden met klimaatverandering. Er zijn boombunkers geplaatst om bomen goede groeiomstandigheden te geven, er is gebruik gemaakt van waterdoorlatende bestrating en er is een speelfontein gekomen.
De kracht van Betere Buurten is dat er veel samen met bewoners wordt uitgevoerd. Gezamenlijk is er een ontmoetingsplek De Torteltuin gerealiseerd, zijn er grote muurschilderingen aan de Rapenburgerschans en Zaanseschans gemaakt, geveltuintjes aangelegd, binnenpleintjes opgeknapt en schoonmaakacties gehouden. Alles met als doel om de buurt veiliger, groener en toegankelijker te maken. Dat is gelukt: “De wijk heeft een nieuwe kijk” aldus een bewoner.
Betere Buurten in de Schansen
Het ontwerp voor zowel Schansen-Noord als Schansen-Zuid is gemaakt samen met bewoners. In de Schansen-Noord zijn we hier vijf jaar geleden mee gestart en in de Schansen-Zuid vier jaar geleden. Bewoners gaven hun ideeën en advies tijdens bijeenkomsten en gesprekken in de buurt. De ontwerpers van Betere Buurten gingen vervolgens met deze ideeën aan de slag en kwamen met een eerste ontwerp. Hier konden bewoners opnieuw op reageren. De wijzigingen werden verwerkt tot een definitief ontwerp. Met als resultaat twee vernieuwde buurten die klaar zijn voor de toekomst.