Beter in je vel met ‘Kunst op Recept’

Hoe zet je kunst in om mensen met psychosociale problematiek te helpen? In Nieuwegein wordt met de pilot ‘Kunst op Recept’ onderzocht welke kunstinterventies werkzaam zijn. Kern van de aanpak is dat een huisarts of andere eerstelijns zorgaanbieder iemand met psychosociale klachten doorverwijst naar een zogenaamd kunstarrangement. Op dinsdag 12 juli is een overeenkomst getekend tussen de drie initiatiefnemers van dit project: Gezondheidscentrum De Roerdomp, stadstheater en kunstencentrum DE KOM, en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

Kunst op Recept is een uitbreiding van Welzijn op Recept, een project waarin mensen met psychosociale klachten worden doorverwezen naar welzijnsarrangementen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Deze interventies zijn succesvol en hebben zichtbaar invloed op het welbevinden van mensen. Wel blijkt er behoefte aan meer aanbod van creatieve en kunstzinnige activiteiten. In deze behoefte voorziet ‘Kunst op Recept.’ De opzet gaat ervan uit dat kunstbeleving en -beoefening een belangrijke rol kunnen spelen bij het beter in je vel zitten of zelfs preventief of therapeutisch kunnen werken. Kunstzinnig bezig zijn kan een bijdrage leveren aan zingeving, expressieve vermogens, het vermogen tot zelfmanagement en een goed algeheel welbevinden. Kort gezegd, ‘je voelt je er beter door.’

De pilot loopt tot eind 2017. De ambitie van ‘Kunst op Recept’ is om uit te groeien tot een concept dat als vast zorgonderdeel landelijk geïmplementeerd kan worden. ‘Kunst op Recept’ wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het VSBfonds en het Agis Zorginnovatiefonds.

artikel48065-p20160712kunstoprecept0802

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk