Betalen voor isoleren als het ook gratis kan

Een week geleden hebben Gemeente Nieuwegein en Energie-N al in de media gewaarschuwd voor folders voor isolatie acties of de aankoop van thuisbatterijen. Folders waarbij het lijkt alsof het een lokale actie van gemeente, Energie-N of buurtgenoten betreft. Vaak zijn dit gewoon folders van bedrijven die een verkeerde indruk wekken. En daarbij mee willen liften op het vertrouwen dat in gemeente, Energie-N of buurtbewoners wordt gesteld.

‘Dat zo’n bedrijf het niet zo nauw neemt met de kwaliteit en je niet informeert over de subsidiemogelijkheden, willen wij laten zien aan de hand van het onderstaande ervaringsverhaal’ aldus Paul Triepels van Energie-N tegenover onze redactie.

Paul Triepels van Energie-N (rechts) eerder in het nieuws

Triepels: ‘Op het inloopspreekuur van Energie-N in de POP-up nabij Cityplaza, kwam een echtpaar dat hulp vroeg bij het aanvragen van de gemeentelijke subsidie verduurzaming woningen. Tijdens het gesprek benoemde ze dat ze mee hadden gedaan met een wijkactie Isolatie. In de brief die ze hadden ontvangen, leek het alsof een wijkbewoner de wijkactie Isolatie had opgezet. Zoals het beschreven stond in de brief, had die persoon alles al uitgezocht en men hoefde alleen met dat bedrijf contact op te nemen. Het aanvragen van de subsidie zou gratis geregeld worden.’

‘De brief oogde lekker amateuristisch en stond vol met de woorden ‘wijkactie’, ‘deze wijk’, ‘daarom organiseer ik deze wijkactie’ en ‘hoop ik dat u en zoveel mogelijk wijkgenoten meedoen’. Niet verwonderlijk dat mensen denken dat het van een buurtbewoner komt die het allemaal tot in de puntjes heeft uitgezocht. Helaas zit er gewoon een nationaal opererend isolatiebedrijf achter’, geeft Paul Triepels, voorzitter van Energie-N aan. ‘Maar er ging nog meer mis, wat deze mensen een hoop geld gekost heeft.’

Deze mensen hadden gebruik kunnen maken van de NIP-subsidie die je vóór de uitvoering moet aanvragen. Een echt lokaal initiatief zou van deze mogelijkheid op de hoogte zijn geweest en zou erop hebben gewezen. Met de NIP-subsidie had deze maatregel de mensen helemaal niets gekost!

NIP-subsidie
Ondanks de moeite die de gemeente doet om het Nationaal Isolatie Programma (NIP) onder de aandacht te brengen, weet niet iedereen van deze regeling af. De gemeente Nieuwegein voert voor haar bewoners dit programma uit met geld van het Rijk. Daarnaast legt de gemeente zelf en de Provincie ook nog geld erbij. De woning van woningeigenaren met energiearmoede (energietoeslag in 2023) wordt geheel gratis geïsoleerd. Eigenaren van een woning met een WOZ-waarde kleiner dan € 429.300,- krijgen voor een eerste maatregel € 1460,- en voor een tweede € 2.000, – NIP-subsidie. Dit boven op de ISDE-subsidie. De woning moet wel een energielabel D of slechter hebben of gebouwd zijn vóór 1992 en nog twee bouwdelen hebben die slecht geïsoleerd zijn. De woning van bovengenoemd echtpaar voldoet aan deze eisen.

Wil je gebruik maken van de NIP-subsidie? Geef je hier op. Als je wil weten hoe dat opgeven precies in zijn werk gaat en hoe het een en ander daarna gaat verlopen kan je kijken op de website van Energie-N.

Ondersteuning door Energie-N
Energie-N is een vrijwilligersorganisatie die de inwoners van Nieuwegein graag bijstaat bij het verduurzamen van de woning en het kiezen van nieuwe warmte. Zij komen bij mensen thuis om te kijken wat in de woning mogelijk is, helpen bij het beoordelen van een offerte of helpen bij het aanvragen van subsidie of financiering. Voor dit laatste hebben zij een formulierenbrigade opgezet. Je kan bellen, mailen of langskomen voor hulp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren