Bestuurlijke drukte: weg ermee

D66 streeft naar……

Het opheffen van de bestuurlijke drukte. Het is bestuurlijk veel te druk in Nederland. Dat vindt D66 al jaren en het staat ook expliciet in het D66 verkiezingsprogramma. Daar moet dus dringend wat aan gebeuren. “Orde op zaken stellen” beloofde minister Donner namens het kabinet “ Wilders” . Het is een van de weinige goede voornemens van ons huidige gedoog-kabinet. Een stem op D66 op 2 maart zal zeker een bijdrage leveren aan het realiseren van deze doelstelling want dan is er voor dat onderwerp in ieder geval een meerderheid in de eerste kamer.

Vlucht vooruit…

Het provinciale bestuur ziet de bui al hangen en heeft dan ook samen met de provinciale besturen van Noord-Holland en Flevoland de vlucht vooruit gekozen. Vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen kondigde men aan dat men overweegt te gaan fuseren! Deze plannen roepen de nodige scepsis op. De samenwerking tussen deze provincies is, ondanks grote woorden in de afgelopen jaren, nauwelijks van de grond gekomen. Dat bleek vorig jaar uit het rapport van een door de provincies ingehuurde visitatiecommissie.

Waarom besluiten de provincies nu eerst weer tot „intensivering van de bestaande samenwerking" en een „gezamenlijke verkenning van de voordelen van bestuurlijke samenvoeging"? Die voordelen zijn evident en overtreffen de eventuele nadelen in ruime mate.

Een andere vraag is waarom de steden Amsterdam en Utrecht niet meedoen. Het antwoord is eenvoudig – het belang van de grote steden loopt niet parallel met dat van de provincies.

De Randstadprovincie…..

Om de bestuurlijke drukte op te lossen, moet minister Donner snel een Randstadprovincie instellen. Deze nieuwe provincie moet een beperkt takenpakket krijgen – ruimte, infra- structuur, natuur en milieu, dat is het wel zo’n beetje. Verder moet het lokaal bestuur worden versterkt, door meer mogelijkheden voor eigen belastingheffing en schaalvergroting van gemeenten, wat de intergemeentelijke samenwerkingsconstructies grotendeels overbodig zal maken. Ook de grote steden moeten meer armslag krijgen. Sterkere gemeenten zouden de decentralisatie van belangrijke overheidstaken aan kunnen.

2 Maart…..

Het is nu tijd om onomkeerbare stappen te gaan zetten. Daarvoor is een meerderheid in de Senaat noodzakelijk. Dus stem op 2 maart D66, dan wordt dat in ieder geval geregeld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk