Bestrijding eikenprocessierups op doorgaande fiets- en wandelroutes

In opdracht van de gemeente zijn de afgelopen week 1000 eikenbomen preventief behandeld tegen de eikenprocessierups. Het gaat om bomen die langs doorgaande fiets- en wandelroutes staan. De eikenprocessierups ontwikkelt brandharen die schadelijk zijn voor mens en dier. Vervolgens worden alle circa 2800 eikenbomen binnen de gemeente onderzocht op aanwezigheid van de eikenprocessierups. Daar waar een nest wordt gevonden, wordt een markering aangebracht met rood/wit lint en de tekst ‘Pas op processierups’.

Een gespecialiseerd bedrijf start binnenkort met het opzuigen en opruimen van de eikenprocessierupsen. Er zijn plekken met nesten waar de machine niet goed bij kan komen. Deze nesten en rupsen blijven dan ook nog even zitten en worden in een aparte ronde alsnog opgeruimd. Nesten van de eikenprocessierups die op gevaarlijke plekken zitten, worden zo snel mogelijk verwijderd. Meldingen van nesten van de eikenprocessierups kan via het algemeen nummer 14 030.

De eikenprocessierups wordt nogal verward met de rupsen van spinselmot die ook weer de kop opsteken. De verschillen zijn dat de rupsen van de spinselmot vooral dienen als voer voor jonge vogels en niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom worden ze ook niet bestreden. De rupsen van de spinselrups laten zich soms naar beneden zakken via hun draden-spinsels maar zijn verder ongevaarlijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren