Beroepschauffeurs gaan staken in Nieuwegein

Vrachtwagenchauffeurs in de winkeldistributie voeren morgen actie in Nieuwegein. Ze komen op Goede Vrijdag bij elkaar om te protesteren voor een betere cao in het Beroepsgoederenvervoer. Ook wordt er gestaakt bij twee distributiecentra van Albert Heijn.

Volgens bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV Transport en Logistiek zullen de acties van morgen – kort voor het weekend waarin veel mensen nog hun Paasboodschappen willen doen – nog niet al te veel impact hebben. “Het is een 24-uursstaking en ik denk dat Albert Heijn de bevoorrading van de supermarkten niet van één dag laat afhangen, maar als de werkgevers niet willen luisteren zijn hardere acties niet uitgesloten.”

Crisis-cao
De chauffeurs staken omdat hun vorige cao anderhalf jaar geleden is afgelopen. De overeenkomst werd verlengd tot 1 januari van dit jaar en volgens de FNV en andere bonden wilden de werkgevers niet onderhandelen. “De werkgevers probeerden daar steeds onderuit te komen, door voor te stellen de cao nogmaals te verlengen, onder de noemer crisis-cao”, aldus Dijkhuizen.

Uiteindelijk startten de onderhandelingen wel, maar kwamen de werkgevers met voorstellen die volgens FNV ver onder de maat waren. FNV wil dat de nieuwe cao voor een jaar geldig is, van 1 januari tot en met 31 december 2021, en een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 januari 2021. De laagste loonschalen moeten bovendien binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. De vakbond wil verder onder meer een regeling in de cao voor eerder stoppen met werken. Ook heeft wat FNV betreft vanaf 1 juli 2021 elk voertuig een standkachel en -airco en worden afspraken over het werken met rolcontainers zo snel mogelijk doorgevoerd.

Poortacties
Bij distributiecentra van Albert Heijn in Zaandam en in Pijnacker houden chauffeurs morgenochtend poortacties. Vorige week gebeurde dat ook. Toen had de staking volgens een woordvoerder van de supermarktketen geen gevolgen voor de voorraad in de schappen.

“We blijven net zo lang actie voeren tot dat werkgevers over de brug komen”, zegt Dijkhuizen. “De mensen in deze essentiële sector verdienen een goed salaris, betere arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid o eerder te kunnen stoppen met werken.”

Landelijke actiedag Utrecht
De vakbonden hebben maandag 12 april uitgeroepen tot een landelijke actiedag en hebben de burgemeester van Utrecht om toestemming gevraagd voor een grote manifestatie in Utrecht. Hoeveel stakers daarbij kunnen zijn hangt af van de vergunning die de gemeente afgeeft.

Het beroepsgoederenvervoer bevoorraadt niet alleen winkels. Er werken ook chauffeurs van chemische transporten, waaronder de bevoorrading van benzinepompen. Verder vallen onder meer chauffeurs in de afvalverwerking en pakketbezorgers onder de cao.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk