Belastingen, Werk en Sociaal gezicht

Zojuist viel bij mij de brief met de gemeentelijke belastingaanslag in de bus. Belasting betalen is geen prettige bezigheid. Individueel inkomen wordt aan de overheid afgedragen voor voorzieningen en kerntaken. De VVD is van mening dat een zo groot mogelijk deel van het gezinsinkomen vanuit individuele keuzes ingezet moet kunnen worden. Ook staat de VVD voor een efficiënte inzet van overheidsmiddelen voor die taken die niet individueel maar gezamenlijk moeten worden opgepakt. Daarbij heeft de overheid de dure plicht naar de burger om zuinig met de belastinggelden om te gaan en waar voor het geld te leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van schone, hele en veilige straten en plantsoenen, goede schoolgebouwen en een sociale dienst die mensen naar werk helpt. Wij zijn van mening dat een overheid die zich met kerntaken en efficiency bezighoudt met minder geld meer kan bereiken en dat daarmee de juiste prioriteiten gelegd worden. Een groter deel van het inkomen voor privé keuzes door een beter en efficiënter werkende overheid.

Als ik naar de belastingaanslag met dat oog kijk dan ben ik ineens veel positiever: De gemeentelijke belastingen zijn iets lager dan vorig jaar bovendien is er op de OZB geen inflatiecorrectie van 2,5% bij opgeteld. Daarmee blijven onze locale lasten laag. Wij krijgen daar goede voorzieningen voor terug en voeren er belangrijke sociale regelingen beter mee uit.

Laat ik een aantal voorzieningen noemen voor u als inwoner. We zetten in iedere wijk extra stadstoezicht in. Er is extra inzet op groepen overlastgevenden. Het openbaar groen ligt er steeds beter bij door slim aanbesteden (met kansen voor onze ondernemers). Een bloeiende Binnenstad waar ondernemen, wonen, werken, winkelen er recreëren nieuwe kansen krijgt. Maar ook – en daar wil ik langer bij stil staan- een pro actieve sociale dienst. Onze sociale dienst wordt gefuseerd met 4 andere gemeenten tot 1 regionale sociale dienst. Een dienst die zich veel meer op werk en werkgevers zal richten. Bij uitkeringsgerechtigden zal veel meer gekeken worden naar “wat kan hij/zij zelfstandig wel, hoe helpen we naar meer (financiële) zelfstandigheid en zelfredzaamheid? Hoe proberen we samen met werkgevers cliënten te laten groeien naar het verwerven van een eigen inkomen? Daartoe dienen wij onze cliënten goed te kennen. Vinden er vele gesprekken plaats en blijken heel veel bijstandsgerechtigden graag aan de slag te willen en blijken velen ook de capaciteiten te hebben om eventueel met hulp aan de slag te gaan. De sociale dienst krijgt daar een prominente rol in. De gemeenteraad heeft 2 miljoen Euro tijdens de februariraad geïnvesteerd in de sociale dienst om mensen beter naar werk te begeleiden en werkgevers nog beter te benaderen. Deze investering levert niet alleen geld op maar is ook uitermate belangrijk voor de uitkeringsgerechtigde die in veel gevallen een betere sociale regeling gaat krijgen: nl WERK. Met het invoeren van gezinsbijstand wordt een eind gemaakt aan stapeling van uitkeringen achter de voordeur. Dat is een goede zaak.

De VVD heeft echter de ogen niet dicht voor schrijnende situaties die er achter andere voordeuren ook kunnen zijn. Het kabinet heeft voor Nieuwegein een bedrag van 3,5 tot 4 ton aan extra bijzondere bijstand voor deze gevallen beschikbaar. Gezinnen waar lerende kinderen zijn in een minimumsituatie, daar kan een PC beschikbaar gesteld worden in samenwerking met de stichting Leergeld. Voor echt schrijnende zaken is een hardheidsclausule. Daarmee liggen o.i de accenten juist. Duidelijkheid naar de werkgever en bijstander. We werken aan werk. Maar sociaal meevoelend waar dat echt nodig is. Voor ons is het onbegrijpelijk dat een SP al deze voorstellen heeft afgewezen louter vanuit landelijke machtsoverwegingen. Jammer want ik ken veel SP-ers die het hart op een andere plek hebben.

Johna Gadella, VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk