Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook: een bedrag bij een beleggingsmaatschappij inleggen en snel slapend rijk worden. Ruim tweeduizend deelnemers aan de beleggingsprojecten Engofor en CryptoCoinsInvest konden dan ook uiteindelijk naar hun geld fluiten. In maart 2017 deed de politie een inval in het pand van Engofor aan de Betuwehaven 14 in Nieuwegein. Zes verdachten moeten zich nu verantwoorden voor de rechter.
Aan de voorbereidende rechtszitting van vrijdag 13 september ging lang onderzoek vooraf door financieel experts van de politie. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vijf mannen en een vrouw van beleggingsfraude, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze komen onder meer uit IJsselstein, Amersfoort, Maarssen en Vleuten en zouden een leidinggevende rol binnen het bedrijf hebben gehad. In totaal zouden ze met hun praktijken zo’n vijf miljoen euro hebben verdiend.
PONZI-FRAUDE
Volgens het OM gaat het om een zogenoemde ponzi-fraude. Deelnemers werden overgehaald om geld in te leggen in een fonds, waarmee door slimme beleggingen snel veel geld zou kunnen worden verdiend. Maar in werkelijkheid werd de inleg van een groeiende groep nieuwe deelnemers gebruikt om eerdere beleggers uit te betalen. Substantiële beleggingen zouden door het bedrijf niet zijn gedaan, stelt het OM.
Twee en half jaar geleden deed de politie een inval in het bedrijfspand van Engofor in Nieuwegein, na signalen dat er sprake was van fraude. Bij de inval werd een deel van de administratie in beslag genomen en werd beslag gelegd op bankrekeningen en een aantal dure auto’s. De politie doorzocht ook drie huizen van de verdachten uit IJsselstein en Loosdrecht.
SCHIJN VAN BETROUWBAARHEID
De 25-jarige Diego van der V., die destijds in IJsselstein woonde, wordt door het OM gezien als spil van het bedrijf en ook zijn 55-jarige vader en een 25-jarige vriend zouden belangrijke rollen hebben gespeeld. Een professionele website, moderne software, een helpdesk en bijeenkomsten zorgden er volgens de officier van justitie voor dat Engofor overkwam als een ervaren beleggingsmaatschappij, die zeer succesvol handelde in valuta en cryptocurrency (zoals bitcoins) en hoge rendementen haalde met de inleggelden.
Na de invallen in het bedrijfspand in Nieuwegein zouden vier van de verdachten zijn doorgegaan met een nieuwe beleggingswebsite: eldineiro.net. Daar zouden zij zich opnieuw hebben voorgedaan als experts op het gebied van aandelen- en valutahandel. In zeven maanden tijd zouden ze van meerdere klanten in totaal bijna 60.000 euro hebben verduisterd.
GEDUPEERDEN WILLEN GELD TERUG
Veel gedupeerden hebben zich verenigd om samen een claim in te kunnen dienen. Zo vertegenwoordigt de stichting Pecunia Recuperatie zo’n 1300 mensen die hun geld terug willen hebben van de verdachten. De bedragen die zij hebben ingelegd variëren van enkele tientjes tot 50.000 euro per persoon.
Engofor heeft inmiddels faillissement aangevraagd. De curator zou een behoorlijk deel van het ingelegde geld hebben achterhaald, zegt de advocaat van de stichting. Dat geld zou onder de benadeelden verdeeld moeten worden. Als dat bedrag tegenvalt, wordt er mogelijk een financiële vordering tegen de verdachten ingediend. In totaal zouden ongeveer 1900 personen een claim bij de curator hebben ingediend.
OOK MINIMA SLACHTOFFER
Het was bij Engofor mogelijk om ook kleine bedragen in te leggen. Volgens de advocaat van de stichting zijn daardoor ook mensen met een laag inkomen, zoals een bijstandsuitkering, gedupeerd. Hij waarschuwt dat het verleidelijk is om je met dergelijke beleggers in te laten, omdat de rente op spaargelden erg laag is en mensen andere manieren zoeken om toch rendement uit hun geld te halen.
Het gaat waarschijnlijk nog lang duren voor de rechtszaak verder gaat. Het onderzoek van de politie is nog gaande en de advocaten van de verdachten willen een groot aantal getuigen laten horen. De rechtbank denkt voor de inhoudelijk behandeling van de complexe fraudezaak zeker drie dagen nodig te hebben.
De verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten. Mogelijk hangt hen uiteindelijk een aantal jaren cel boven het hoofd. In een vergelijkbare zaak werd onlangs een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd.
Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht