De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt. Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen vanaf groep zes.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het goed voor alle leerlingen dat ze weer naar school kunnen, maar de Utrechtse bond blijft zich erover verbazen dat het bijvoorbeeld nog steeds niet overal is gelukt om schoolgebouwen goed te ventileren.
Deskundigen hameren al lange tijd op het belang van goede ventilatie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In bedompte ruimtes kunnen kleine virusdeeltjes zich ophopen in de lucht en zo makkelijker anderen infecteren. “Iedereen is er het echt wel over eens dat een goede ventilatie een voorwaarde is om dit verantwoord te kunnen doen, en toch lukt het bijna twee jaar later nog steeds niet om dit overal op orde te krijgen”, klaagt de AOb.
Mbo en hoger onderwijs
Het mbo, hoger onderwijs en universiteiten blijven voorlopig nog dicht. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt de openstelling van die instellingen niet verantwoord. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook die studenten weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Utrecht noemt de verlengde sluiting van het hoger onderwijs zeer schadelijk voor de mentale gezondheid van studenten. “Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op”, zegt voorzitter Ama Boahene.
Kritiek
Gaan de scholen open of toch niet? Het was een vraag waar lang en breed over gediscussieerd is. De afgelopen dagen kwam van veel kanten kritiek op de gedwongen schoolsluiting. Zo deden Unicef en 59 andere organisaties afgelopen donderdag een oproep aan het kabinet om de scholen na de kerstvakantie direct weer te openen.
“Minderjarigen worden verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden vergeten”, aldus de organisaties. Waar de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie uit Utrecht en het Utrechtse Jantje Beton er twee van zijn.
Verder stuurden zestig middelbare een brandbrief naar het kabinet omdat ze steeds meer jongeren zien die “op welke manier dan ook de weg kwijt zijn”.