Nadat de supermarkt voor de zoveelste keer de vegetarische Bapao niet op voorraad had besloot ik ze zelf te maken. In mijn, inmiddels aardig doorgesleten, AlbertHeijn-kookboek stond een recept. Weliswaar met vlees, maar dat was zo aangepast.
Het was even werk, maar het resultaat stemde me tot grote tevredenheid en mijn zoon ook, die, sociaal mens als hij is, ruimhartig aanbood er eens even één te proeven.
Tevredenheid alom, een voorraadje in de diepvries en zo altijd een lunchhapje of tussendoortje bij de hand dat je in een minuutje in de magnetron hapklaar maakt.
Voor 8 stuks:
½ pak broodmix, wit
10 g boter
1 ½ dl water
snufje zout
Vulling:
1 ui
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 kleine winterpeen
1 bakje vega-gehakt à 175 g
1 theelepel suiker
1 theelepel sojasaus
1 mespuntje sambal
1 theelepel bloem
1-2 eetlepels fijngehakt selderiegroen
zout en peper
Extra: mixer met kneedhaken of keukenmachine; grove rasp; deegroller; ruime kookpan met deksel; stoommandje of ruime zeef of evt. een stoomkoker.
Bereid in een deegkom het brooddeeg zoals op de verpakking staat aangegeven.
Dek het deeg af met een plastic zak of plasticfolie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen.
Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook.
Schil de winterpeen en rasp hem grof, hou de wortel even gescheiden van de ui en knoflook.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook.
Voeg het vegagehakt toe en bak dit even aan.
Voeg de geraspte wortel, suiker, sojasaus, sambal, bloem en selderijgroen toe en schep dit om.
Maak op smaak met peper en zout en laat de vulling afkoelen.
Het gerezen deeg met de hand doorkneden op een met bloem bestoven werkvlak.
Verdeel het in acht gelijke delen en vorm ze tot een bol.
Bestuif de deegroller met bloem en rol iedere bol uit tot een platte cirkel van 15 tot 20 cm doorsnee.
Bevochtig de deegranden met een beetje water.
Schep een flinke eetlepel vulling in het midden van iedere cirkel.
De rand van de cirkel, al plooiend, naar binnen over de vulling vouwen en, eventueel met nog wat water, goed vastplakken.
Het deeg moet de vulling helemaal afsluiten !!
Modelleer het deegpakketje weer in bolvorm en leg het met de naadjes naar beneden op een broodplank of bakpapier.
Leg er een stuk plastic of een schone theedoek over (eerst wat bloem over de broodjes stuiven tegen het vastplakken van plastic of doek) en laat nog minstens10 minuten narijzen.
Vul de pan met zoveel water, dat stoommandje of zeef het water niet raakt.
Breng het water aan de kook en draai de pit zover terug dat het water wel blijft koken.
Leg, al naar gelang de grootte van stoommandje of zeef, er 1 tot 4 broodjes per keer in.
Leg de deksel op mandje of zeef , het geeft niet of de zeef ver boven de pan uitsteekt, de deksel houdt op deze manier de stoom toch beter binnen.
Stoom de broodjes boven het kokende water in 15 tot 20 minuten gaar, zet de kookwekker even.
Schep ze met een spatel voorzichtig uit de zeef, ze zijn een beetje plakkerig, en leg ze op een bord of broodplank.
Je kunt ze direct serveren met een pittig chilisausje of tomatenketchup.
Voor later gebruik kun je ze in plastic verpakt in de koelkast een paar dagen bewaren.
Per stuk verpakt in een klein diepvrieszakje zijn ze prima in te vriezen.
Voor gebruik hoeven ze niet ontdooit te worden.
Zet ze op een schoteltje in de magnetron en verwarm op vol vermogen ca. 1 minuut.
Tip
– Als je een stoomkoker hebt, kun je de broodjes daarin stomen. Kijk even in de bijbehorende gebruiksaanwijzing hoe je dat het beste doet.
– Je kunt naar eigen smaak variaties aanbrengen in de vulling en de kruiden en specerijen. Zorg dat de ingrediënten steeds goed kleingesneden zijn.
– Variatie in het deeg? Vervang de helft van de witte bloem door meel voor lichtbruin brood.
Weetje
Bapao is een gestoomd broodje met vulling, dat van oorsprong uit China komt. Via de Indonesische keuken is het in Nederland terecht gekomen. We kennen het voornamelijk met een hartige vulling, maar het kan ook zoet gevuld worden met bijvoorbeeld gehakte pinda’s, kokos, sesamzaad en basterdsuiker..
Vegetarisch lunchgerecht /tussendoortje.
Tijd ca. 1 ¾ uur.
Bron:”Twaalf maanden lekker eten” van Albert Heijn, uitg. 1987.