Back to normal

Graag was ik deze column begonnen met de feestelijke conclusie dat met de verkiezingsuitslag van 12 september een decennium van populisme was afgesloten en alles weer normaal werd. Ondanks de rake klap voor de PVV is het zover helaas nog niet. Vijftien kamerzetels -en derde partij in omvang- is nog altijd veel.

Toch heeft “de kiezer” wel een duidelijk signaal afgegeven. Wilders beloofde dat als je op Rutte zou stemmen je Samsom er gratis bij zou krijgen. Roemer dreigde dat een stem op Samsom een stem op Rutte zou zijn. Achteraf bleek dát de winnende campagneboodschap. Massaler dan welke opiniepeiler ook kon voorzien koos Nederland inderdaad voor én Rutte én Samsom. Een soort Paars-Min. Waarmee het midden weer terug heette te zijn en de stemming in het land omsloeg: het consumentenvertrouwen spoot van 73 naar 79 en het aantal herfst- en vakantieboekingen explodeerde de dagen na de verkiezingsuitslag. Toch een beetje back to normal wellicht.

Ook in het dagelijks leven gaan we back to normal. Niet meer avond aan avond de huizen langs (wel in het kader van Meer Rood Op Straat een aantal keren per jaar), de campagne-caravan mag weer even in het vet en de posters gaan van de borden. Het was een geweldige campagne. Eindelijk mochten we eens met mooi weer los op de markten en langs de deuren. Voorzitter Hans Spekman gaf een duidelijke doelstelling mee: 1 miljoen gesprekjes met kiezers voeren. De teller is opgelopen tot 1.103.915. En het resultaat is natuurlijk daverend geweest. Dan weet je weer waar je het ook alweer voor doet.

Maar nu kunnen we ons dus weer gewoon met de lokale politiek bezig gaan houden. Genoeg te doen. De komende maanden gaan we ons bijvoorbeeld bezig houden met het opzetten van een regionale sociale dienst. Ook wat is gaan heten “de drie transities” zal veel aandacht vragen. Het Rijk hevelt namelijk weer een serie taken over naar de gemeenten: een deel van de AWBZ, de jeugdzorg en de wet werken naar vermogen, die de gemeente verantwoordelijk maakt voor ondersteuning van mensen met een arbeidsbeperking (reïntegratie, sociale werkvoorziening enz.). Alle drie terreinen waarop de gemeente veel zal moeten gaan organiseren en uiteraard moet het allemaal goedkoper dan het Rijk het altijd deed.

En we houden natuurlijk de vinger aan de pols bij nieuwe ontwikkelingen zoals de nieuwe Brede School in Hoog Zandveld, de transformatie van de Markt, het bedenken van plannen voor Binnenstad West, kansen voor woningbouw- en kantoor-ombouw projecten enz.

Ook lokaal mag u er daarbij op rekenen dat we het kompas van Diederik Samsom volgen. Ook al weten we niet precies wat er in deze crisis over vier weken, vier maanden of vier jaar gebeurt, we zullen altijd reageren met dat kompas op ons netvlies: eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren