Asperges met beenham en aardappel-wortelpuree

Het witte goud, voor veel mensen een must en jaarlijks terugkerend genoegen.
Zelf vind ik ze heel lekker, maar heb een voorkeur voor de groene variant, vooral populair in zuid Europa. Vandaag maak ik een gerecht met de witte asperges.

Voor 2 personen ongeveer 500 gram asperges schillen en het houtachtige deel aan de onderzijde er af snijden. In ruim water opzetten, aan de kook brengen met wat zeezout en als het water kookt, het vuur uitzetten en de asperges 15 minuten in het water laten rusten. Wat mij betreft de beste manier , de asperges worden niet te gaar.

Gezien de delicate smaak wordt het een gerecht met zo min mogelijk toeters en bellen. Het lekkerst vind ik een beenham erbij, 600 gram beenham even aanbraden in een pan, daarbij witte wijn, laurier, jeneverbes en een scheutje balsamico azijn, ongeveer een uurtje zacht stoven. De beenham uit de pan halen en warm houden in aluminiumfolie.

Voor de saus:
Bij het jus – residu nog een scheut witte wijn, vers gemalen zwarte peper, 2 fijngehakte sjalotjes en wat bieslook, even laten inkoken.

Het lekkerst uiteraard met gekookte aardappeltjes, of een zoals ik vanavond doe een zelfgemaakte puree.

Voor de puree, voor 2 personen 5 aardappels schillen ,2 wortels schoonmaken en samen koken. Stampen, klontje roomboter en wat melk erbij en op smaak brengen met vleug nootmuskaat, wat tijm en oregano, zwarte peper en zeezout.

Eet smakelijk!

Tips en recepten graag mailen naar kookgekker@gmail.com

Geschiedenis: De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in de Levant. Vanaf de 15e eeuw kwam de aspergeteelt terug in Europa, vanuit Spanje (meegebracht door de Moren) via Frankrijk naar het Noorden. Sinds de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen weer gekweekt.

In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. De veiling in Grubbenvorst is daarvan het centrum. De afgelopen decennia is het gewas ook in andere delen van het land (bijvoorbeeld Salland Twente en Groningen) doorgedrongen. Een groot deel van de in Nederland gekweekte asperges wordt geëxporteerd naar Duitsland. In 2003 werd in Woerden een mes gevonden met de afbeelding van een asperge, waardoor wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al in de Romeinse tijd werd gegeten.

In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als ‘de aspergeworp’ eind augustus, en ‘aspuurge’ in het ‘Bos van Coolhem’ in Kalfort. De asperge groeit ook nu nog wild in sommige Europese streken, zoals Polen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk